Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dirigent Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs

Dirigent Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Dirigent Jaap van Zweden krijgt de Concertgebouw Prijs. Hij wordt daarmee onderscheiden vanwege zijn "uitzonderlijke bijdrage aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw". Hij werkt nu als music director van het New York Philharmonic.

Van Zweden werd toen hij 19 jaar oud was de jongste concertmeester ooit in Het Concertgebouw in Amsterdam. "Het Concertgebouw in Amsterdam is als een tweede thuis. De klank van Het Concertgebouw is bepalend geweest voor mijn leven. Hier ben ik groot geworden als violist en als dirigent", reageert Van Zweden op de prijs. "Het Concertgebouw is mijn referentiekader waar ik elke concertzaal op de wereld tegen afzet. De klank, de sfeer, de historie: dit is een unieke plek in de wereld die Nederland moet koesteren."

Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink noemt Van Zweden "een van de meest gevraagde dirigenten van zijn generatie". "Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op: hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagner-opera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest."

Eerdere ontvangers van de Concertgebouw Prijs zijn Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017), het Hagen Quartett (2019) en trompettist Wynton Marsalis (2021). Van Zweden krijgt de prijs op 18 april uitgereikt.

Meer uit Binnenland

Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

1 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

2 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

2 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

3 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

3 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

3 uur geleden
KLM schrapt 66 retourvluchten om zware mist op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft voor donderdag 66 retourvluchten geschrapt om de zware mist op Schiphol. Dat komt neer op zo'n 132 heen- en terugvluchten.

4 uur geleden