Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Directie VDL verbaasd over wilde staking bij autofabriek Nedcar

Directie VDL verbaasd over wilde staking bij autofabriek Nedcar

BORN (ANP) - De directie van Nedcar is verbaasd over een korte wilde staking bij autofabriek Nedcar in Born dinsdagochtend. Werknemers legden toen enkele uren lang het werk neer. Volgens de directie ontstond de onrust als gevolg van een krantenartikel, waarin werd gesproken over mogelijke stakingen in de fabriek nadat overleg tussen vakbonden en VDL maandag mislukt zou zijn. De woordvoerder van VDL ontkent met klem dat bonden en directie er maandag niet uit gekomen zouden zijn.

Sterker nog, volgens de woordvoerder van VDL was er sprake van "constructief overleg met de bonden". Over de uitkomst van dat overleg gaan de vakbonden later deze week hun leden raadplegen.

"Tot 08.15 uur is er geproduceerd in de fabriek", zei de woordvoerder van VDL. "Toen ontstond onrust over het krantenartikel en heeft een aantal mensen het werk neergelegd. Wij hebben deze mensen bijgepraat over wat er daadwerkelijk is gebeurd, waarna het werk rond 10.30 uur weer hervat werd."

Ledenraadpleging

Hij zei dat niet de hele productie al die tijd stil heeft gelegen. "Op sommige onderdelen is gewoon doorgeproduceerd." VDL wacht de ledenraadpleging door de bonden af, zei hij nog."Daarna melden de vakbonden zich weer bij ons."

Ondernemingsraad en vakbonden keurden de wilde staking dinsdag direct af. "We zitten middenin een onderhandelingstraject", zei voorzitter Abdel Lahssaini van de ondernemingsraad. "We hebben maandag tot in de late uurtjes onderhandeld. Dinsdag kregen de vakbonden niet eens de tijd om iedereen bij te praten en brak de werkonderbreking uit." Lahssaini is daar naar eigen zeggen niet blij mee.

Eerdere wilde staking

Het is niet voor het eerst dat er een wilde staking uitbreekt bij Nedcar. Enkele weken geleden was er ook een wilde staking die twee dagen duurde, en uiteindelijk werd gevolgd door een reguliere staking. Daarna kwamen de partijen nieuwe onderhandelingen overeen, die maandag begonnen.

De bonden willen een verbeterd sociaal plan in de aanloop naar de verwachte massaontslagen, omdat een contract met BMW voor de productie van MINI's in Born begin volgend jaar afloopt en er geen opvolger is gevonden.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden