Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Directeur VVCS: voetbalcompetities worden zeker opgeschoven

Directeur VVCS: voetbalcompetities worden zeker opgeschoven

HOOFDDORP (ANP) - Louis Everard weet het zeker. "Het kan niet anders dan dat alle voetbalcompetities in het westen van Europa met minimaal een maand worden opgeschoven", zegt de directeur van spelersvakbond VVCS. "Dat moet de FIFA faciliteren en ik weet ook dat ze daar druk mee bezig zijn."

Het voetbal verkeert in ernstige tijdnood, door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. In Nederland liggen de eredivisie en eerste divisie stil, net als vrijwel alle competities in Europa. Ook in andere werelddelen rolt de bal nauwelijks. Clubs missen inkomsten uit tv-gelden, mediarechten, kaartverkoop en horeca. Belangrijke sponsors dreigen af te haken.

De financiële ramp is bijna niet te overzien als de competities voor 30 juni moeten zijn afgewerkt, zoals de UEFA dat nu nog wil. Volgens de accountants van KPMG lopen dan alleen de grote competities in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk al 4 miljard euro mis. "Dan zijn de gevolgen zo groot", weet Everard. "Dat kan gewoon niet. Dan vallen er veel clubs om."

Gelooft niemand

De eredivisie en eerste divisie liggen vooralsnog tot 6 april stil. Maar ook bij de KNVB gelooft niemand dat er over twee weken alweer gevoetbald wordt. Het wachten is op nieuwe richtlijnen van het RIVM voor sportclubs. "Maar ik verwacht dat het lastig is om al voor 1 juni te beginnen", stelt Everard. "Nou, dan lukt het dus niet om voor 30 juni te finishen. Dat kan bijna niet."

"Het begint nu allemaal bij de FIFA", verwacht Everard. "Zij zijn bezig met een noodplan en daar passen ook maatregelen in om de competities uit te stellen. Vervolgens is het zaak dat we hier in Europa samen met elkaar gaan optrekken. Want anders wordt het een chaos. Alleen samen kunnen we dit oplossen."

Op 30 juni lopen veel contracten van voetballers af. Hakim Ziyech is een dag later bijvoorbeeld geen speler van Ajax maar van Chelsea. "Die transferwindow moet dus worden uitgesteld", zegt Everard. "Dat kan, als iedereen instemt. En dat zal ook wel moeten, want anders maak je de competities niet eerlijk af. Zelfs als je 31 juli als laatste speeldatum van het seizoen neemt, dan weet je niet of ze daar in Spanje of Italië genoeg aan hebben. We worden hier ook iedere dag ingehaald door de actualiteit, maar daar is de situatie nu nog een stuk erger. Het vervelende is dat je de competities niet kan blijven opschuiven, want spelers moeten aan het einde van het seizoen ook op vakantie en volgend jaar zomer wordt het EK gespeeld."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Voetbal

Ajax gaat trouwe fans mogelijk compenseren als eredivisie stopt

AMSTERDAM (ANP) - Ajax onderzoekt hoe het seizoenkaarthouders kan compenseren als de eredivisie niet meer wordt hervat. De landskampioen heeft dat alle jaarkaarthouders in een email laten weten.

6 uur geleden
'Bayern München start training met kleine groepjes'

MÜNCHEN (ANP) - Ook Bayern München hervat maandag de training met kleine groepjes van voetballers. Dat meldt Kicker op basis van bronnen bij de recordkampioen van Duitsland.

7 uur geleden
Voetballers Rode Ster Belgrado leveren helft salaris in

BELGRADO (ANP) - De voetballers van Rode Ster Belgrado leveren de komende drie maanden de helft van hun salaris in. Ze willen de kampioen van Servië op die manier tegemoet komen in de coronacrisis.

9 uur geleden
Ierse bondscoach McCarthy maakt nu al plaats voor Kenny

DUBLIN (ANP) - De tweede periode van Mick McCarthy als bondscoach van de nationale voetbalploeg van Ierland is zaterdag abrupt beëindigd. Hij is per direct vervangen door Stephen Kenny.

11 uur geleden
Italiaanse voetbalploeg staat hotel af aan coronapatiënten

FLORENCE (ANP) - Het trainingscentrum van de nationale Italiaanse voetbalploeg gaat maandag open voor patiënten met het coronavirus. In de 54 kamers van het spelershotel worden Italianen die eerder in een ziekenhuis zijn opgenomen in quarantaine geplaatst.

11 uur geleden
Burnley loopt 57 miljoen euro mis als voetbalseizoen nu stopt

BURNLEY (ANP) - De Engelse voetbalclub Burnley verliest 50 miljoen pond, zo'n 57 miljoen euro, als de Premier League helemaal niet meer wordt hervat. Dat heeft de nummer 10 van de hoogste voetbalklasse van Engeland berekend.

12 uur geleden
Liverpool geeft medewerkers verlof, maar betaalt ze wel

LIVERPOOL (ANP) - De Engelse voetbalclub Liverpool heeft heel wat personeelsleden verlof gegeven. Deze medewerkers krijgen wel hun volledige salaris doorbetaald, zo benadrukt de koploper van de Premier League.

13 uur geleden