
Directeur uitzenders: Nederland bij arbeidsmigrant uit de gratie
AMSTERDAM (ANP) - In Nederland dreigt, mede vanwege de coronacrisis, een tekort aan arbeidsmigranten te ontstaan. Dat zegt Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) in het NRC.
"Coronabrandhaarden in slachthuizen. Arbeidsmigranten die hutjemutje wonen op vakantieparken en in oude barakken. En vervolgens opeengepakt in busjes naar hun werk moeten. Corona heeft de situatie van arbeidsmigranten in Nederland vorig jaar onder een vergrootglas gelegd. Het lijkt alsof de misstanden in onze branche de norm zijn, maar dat is echt niet geval", aldus Koops.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de situatie van arbeidsmigranten en het rapport van Emile Roemer. Eind oktober kwam een commissie onder zijn leiding tot de conclusie dat het kabinet flink hogere eisen moet stellen aan uitzendbureaus om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden. Zij zouden voortaan een certificaat moeten hebben dat bewijst dat zij zich houden aan cao's en zaken als huisvesting en zorgverzekeringen fatsoenlijk hebben geregeld.
Koops is akkoord met de meeste aanbevelingen: "We staan achter een groot deel van het rapport. Net als Roemer willen we betere regulering van de uitzendbranche. We juichen een registratieplicht van arbeidsmigranten toe, evenals een register voor frauderende bestuurders en een waarborgsom voor beginnende uitzendbureaus - wat ons betreft komt die op 100.000 euro. Die plannen gaan de kwaliteit van de uitzendbranche verhogen. Want de sector is de afgelopen jaren te sterk gegroeid."
Toch waarschuwt hij: "Als we niet beter voor onze arbeidsmigranten zorgen, komen ze op een gegeven moment niet meer naar Nederland. We horen nu al van onze leden dat Nederland niet in de top-3 staat van favoriete landen om te werken. Duitsland en de Scandinavische landen staan boven ons."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
17 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
18 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
4 uur geleden