Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Directeur De Balie biedt excuses aan voor belagen verslaggever

Directeur De Balie biedt excuses aan voor belagen verslaggever

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Yoeri Albrecht van het Amsterdamse debatcentrum De Balie heeft excuses aangeboden voor het belagen van een journalist. Op een filmpje dat online is gedeeld, is te zien dat een verslaggever van het uiterst linkse YouTube-kanaal Left Laser Albrecht een vraag stelt en achter hem aanloopt, waarna de directeur hardhandig de microfoon uit zijn handen probeert te trekken.

Albrecht laat op Twitter weten dat hij nooit zo had moeten reageren. "Hiervoor bied ik mijn excuses aan. Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen en met respect in gesprek blijven." Hij zegt desgevraagd dat het niet in lijn ligt "met waar ik zelf en De Balie voor staan". "De Balie is een kunstinstelling die altijd zo veel mogelijk groepen en standpunten in de samenleving inhoudelijk aan het woord wil laten. Dat doen we vanuit de overtuiging dat democratie en rechtsstaat de best mogelijke samenlevingsvorm zijn. In die samenleving speelt de pers een cruciale rol. Wij gaan dus graag op een open en respectvolle wijze in gesprek. Dat laatste heb ik gisteren niet gedaan."

Het incident was op het Leidseplein, waar sinds donderdag een kapotgeschoten Russische tank tentoongesteld staat. Vlak daarvoor stelt de journalist de vraag: "Hebben jullie projectfinanciering vanuit de NAVO?"

Christiaan Weijts

NRC-columnist Christiaan Weijts stond bij Albrecht toen het gebeurde. Volgens hem werd Albrecht daarvoor ook gevraagd wat hij vindt "van het onderdrukken van de oppositie in Oekraïne". Het gesprek is daarna "pesterig, jennend, zuigend", schrijft Weijts, waarna Albrecht volgens hem genoeg heeft van "het getreiter".

Het filmpje is online veel gedeeld. Onder meer algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten liet naar aanleiding van de beelden weten dat een "royaal excuus" op zijn plaats is. "Wat hieraan vooraf is gegaan weet ik niet, maar wat ik hier zie is onbegrijpelijk en kwalijk. Van journalisten blijf je af."

Belaging door demonstranten

Albrecht geeft verder aan dat bij de opening van de tentoonstelling medewerkers van De Balie zijn belaagd door enkele demonstranten, die volgens hem ook een toespraak van burgemeester Femke Halsema verstoorden. "Zij werd voortdurend onderbroken en grof uitgescholden door een aantal van de demonstranten, waaronder beledigingen als landverrader en antisemitische uitspraken. Na de opening zijn meerdere medewerkers van De Balie fysiek belaagd door deze demonstranten", aldus Albrecht.

Een woordvoerster van De Balie zegt dat intern het incident nog besproken zal worden.

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

1 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

2 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

2 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

2 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

2 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

4 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

4 uur geleden