Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Directeur circuit Zandvoort: geen signalen over rookpotten zondag

Directeur circuit Zandvoort: geen signalen over rookpotten zondag

ZANDVOORT (ANP) - De organisatie van de Dutch Grand Prix zegt nog geen signalen te hebben gehad dat de beveiliging rookpotten heeft moeten innemen bij de toegang tot het circuit in Zandvoort. Daar wordt zondagmiddag de Grote Prijs van Nederland verreden. "De beveiliging was er al extra alert op, maar er is meer focus bij de ingang", zegt Robert van Overdijk, algemeen directeur van het circuit.

"Het krachtigste dat ik erover kan zeggen, is wat Max Verstappen zaterdag erover gezegd heeft", aldus Van Overdijk. "Het is niet veilig voor coureurs, doe het niet. Je ziet ook op sociale media hoe het opgepikt wordt. Degene die het gedaan heeft, is ook aangewezen door de mensen in zijn vak, zodat de beveiligers hem op konden pakken."

Zaterdag werd tijdens de kwalificatie een rookpot op de baan gegooid, waardoor de sessie tijdelijk stilgelegd moest worden. Later werd een 33-jarige man uit het Twentse Borne als schuldige aangehouden. Hij is zaterdagavond naar huis gestuurd, maar blijft verdachte. Zijn zaak wordt later behandeld. De politie hield ook nog een andere man aan voor het gooien van een rookpot op het terrein rond het circuit. De 40-jarige man uit Epe werd ook gearresteerd en mocht na verhoor weer naar huis. Hij blijft ook verdachte.

Seksisme

Over het signaleren van spullen die toch het circuit op komen maar eigenlijk niet mogen, zegt Van Overdijk: "mensen stoppen soms dingen op plekken waar je niet bij komt". "Gedrag is de verantwoordelijkheid van mensen zelf", aldus sportief directeur Jan Lammers. "Een idioot met een fakkel, dat kan bij elke voetbalwedstrijd gebeuren. Dat kun je niet voor zijn." Lammers riep bezoekers zaterdag op om fakkels en ander vuurwerk thuis te laten.

Ook zijn er op sociale media geluiden over seksisme bij deze Grand Prix. Die wijst zowel Van Overdijk als Lammers van de hand. "Er is één iemand die iets op Twitter heeft gezet", zegt Van Overdijk. "Natuurlijk zoeken we contact met diegene. Maar één melding is nog geen vele meldingen, laten we bij de feiten blijven." Van Overdijk zegt dat er nog geen meldingen zijn gedaan van seksisme of andersoortig grensoverschrijdend gedrag. Eerder dit jaar raakten Nederlandse fans bij de GP van Oostenrijk in opspraak door wangedrag. Van Overdijk hoopt op een "leuke, gezellige en veilige dag, waarbij iedereen ongeacht de uitslag met een grote glimlach naar huis gaat".

Meer uit Binnenland

Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

1 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

1 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

3 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

6 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

9 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

10 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

10 uur geleden