Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Directeur circuit Zandvoort: geen signalen over rookpotten zondag

Directeur circuit Zandvoort: geen signalen over rookpotten zondag

ZANDVOORT (ANP) - De organisatie van de Dutch Grand Prix zegt nog geen signalen te hebben gehad dat de beveiliging rookpotten heeft moeten innemen bij de toegang tot het circuit in Zandvoort. Daar wordt zondagmiddag de Grote Prijs van Nederland verreden. "De beveiliging was er al extra alert op, maar er is meer focus bij de ingang", zegt Robert van Overdijk, algemeen directeur van het circuit.

"Het krachtigste dat ik erover kan zeggen, is wat Max Verstappen zaterdag erover gezegd heeft", aldus Van Overdijk. "Het is niet veilig voor coureurs, doe het niet. Je ziet ook op sociale media hoe het opgepikt wordt. Degene die het gedaan heeft, is ook aangewezen door de mensen in zijn vak, zodat de beveiligers hem op konden pakken."

Zaterdag werd tijdens de kwalificatie een rookpot op de baan gegooid, waardoor de sessie tijdelijk stilgelegd moest worden. Later werd een 33-jarige man uit het Twentse Borne als schuldige aangehouden. Hij is zaterdagavond naar huis gestuurd, maar blijft verdachte. Zijn zaak wordt later behandeld. De politie hield ook nog een andere man aan voor het gooien van een rookpot op het terrein rond het circuit. De 40-jarige man uit Epe werd ook gearresteerd en mocht na verhoor weer naar huis. Hij blijft ook verdachte.

Seksisme

Over het signaleren van spullen die toch het circuit op komen maar eigenlijk niet mogen, zegt Van Overdijk: "mensen stoppen soms dingen op plekken waar je niet bij komt". "Gedrag is de verantwoordelijkheid van mensen zelf", aldus sportief directeur Jan Lammers. "Een idioot met een fakkel, dat kan bij elke voetbalwedstrijd gebeuren. Dat kun je niet voor zijn." Lammers riep bezoekers zaterdag op om fakkels en ander vuurwerk thuis te laten.

Ook zijn er op sociale media geluiden over seksisme bij deze Grand Prix. Die wijst zowel Van Overdijk als Lammers van de hand. "Er is één iemand die iets op Twitter heeft gezet", zegt Van Overdijk. "Natuurlijk zoeken we contact met diegene. Maar één melding is nog geen vele meldingen, laten we bij de feiten blijven." Van Overdijk zegt dat er nog geen meldingen zijn gedaan van seksisme of andersoortig grensoverschrijdend gedrag. Eerder dit jaar raakten Nederlandse fans bij de GP van Oostenrijk in opspraak door wangedrag. Van Overdijk hoopt op een "leuke, gezellige en veilige dag, waarbij iedereen ongeacht de uitslag met een grote glimlach naar huis gaat".

Meer uit Binnenland

Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 minuten geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

41 minuten geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

42 minuten geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

3 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

3 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

7 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

10 uur geleden