Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diplomaten begaan minder verkeersovertredingen door nieuwe aanpak

Diplomaten begaan minder verkeersovertredingen door nieuwe aanpak

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw systeem van Buitenlandse Zaken om verkeersovertredingen van diplomaten, consulaire staf en medewerkers van internationale organisaties aan te pakken, werpt vruchten af. Het aantal overtredingen is met de helft afgenomen.

Diplomaten zijn onschendbaar. Dat betekent dat personen die diplomatieke immuniteit genieten, geen verkeersboete kan worden opgelegd. Dat bepaalde de rechter in 2014. Daarna nam het aantal verkeersovertredingen door diplomaten flink toe, tot ongenoegen van kabinet en Kamer.

Vorig jaar mei is een nieuwe aanpak geïntroduceerd. Diplomaten die een verkeersovertreding begaan, worden hiervan op de hoogte gesteld door het ministerie. Bij dat briefje is een vrijwillig verzoek om een bedrag over te maken gelijk aan de reguliere boete voor de overtreding.

Betalingspercentage

Het systeem blijkt te werken, aldus minister Stef Blok. Tussen mei vorig jaar en april dit jaar waren er 13.508 verkeersovertredingen door diplomaten. Dat is 51 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen ging het om 28.030 overtredingen.

Aan bijna de helft (49 procent) van de verzoeken om te betalen is voldaan. Dit leverde ruim 432.000 euro op. Voor 2014 lag het betalingspercentage voor boetes tussen de 53 en 64 procent. Blok is "tevreden" over het betaalgedrag, maar werkt aan verdere verbetering, schrijft hij aan de Kamer.

Ambassades reageren volgens de bewindsman heel positief op het nieuwe systeem.

Meer uit Politiek

Kabinet verleidt derdelanders uit Oekraïne tot vrijwillig vertrek

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden zogeheten derdelanders uit Oekraïne die vanaf september geen recht meer hebben op opvang in Nederland, krijgen ondersteuning en eventueel een financiële bijdrage als ze op korte termijn vrijwillig terugkeren naar hun moederland. Het bedrag kan oplopen tot 5000 euro per persoon, schrijft asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief. Hoe langer ze wachten met terugkeer, hoe lager het bedrag.

7 minuten geleden
Zorgen over financiële gaten bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

AMSTERDAM (ANP) - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kampt met zulke financiële tekorten dat sommige partijen in het bestuur vrezen voor een "technisch" faillissement. Diverse projecten zijn tijdelijk stilgelegd, maar de bezuinigingsplannen zijn volgens onder anderen VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage "bij lange na niet voldoende".

36 minuten geleden
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor migratie-overleg

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte bezoekt zondag Tunesië, samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De Europese Unie wil afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land om illegale migratie te beteugelen.

52 minuten geleden
Miljardenbezuinigingen zijn volgens de VVD 'onvermijdelijk'

DEN HAAG (ANP) - Verdere bezuinigingen zijn wat de grootste coalitiepartij VVD betreft "onvermijdelijk" om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen. Het kabinet loopt met de huidige begroting al tegen de grenzen aan, zegt Kamerlid Eelco Heinen. "Als we eerlijk zijn" moet het kabinet 10 tot 20 miljard euro besparen, aldus de liberaal.

1 uur geleden
Zorgplicht voor sociale veiligheid studenten in wet vastgelegd

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil een zorgplicht voor sociale veiligheid voor studenten op hogescholen en universiteiten wettelijk vastleggen. Daardoor kan het externe toezicht verbeteren. Hij volgt hiermee een advies van de Inspectie van het Onderwijs.

3 uur geleden
PvdA en GL eisen sociaal pakket in ruil voor steun voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.

6 uur geleden
Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

16 uur geleden