Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dikkopjes in de knel door droogte

Dikkopjes in de knel door droogte

WAGENINGEN (ANP) - Dikkopjes, de zwemmende larven van kikkers en padden, komen in de knel door de aanhoudende droogte. Sloten, beken en vennen vallen droog door gebrek aan regen, veel zon en hoge temperaturen. Dikkopjes hebben water nodig om uit te kunnen groeien tot volwassen kikkers en padden, aldus natuurorganisaties maandag op de site Nature Today.

In de droge jaren 2018 en 2019 is de hele generatie larven van de beschermde kamsalamander niet tot wasdom gekomen, doordat hun poelen in juni helemaal drooggevallen waren. Levendbarende hagedissen en adders hebben eveneens een vochtige omgeving nodig. Hun voortplanting was in 2018 en 2019 veel minder goed door de droogte. Het huidige neerslagtekort is vergelijkbaar met dat van het recordjaar 1976.

De natuurorganisaties maken zich ook zorgen over boerenzwaluwen. Die bouwen nesten van modder, maar er is momenteel nauwelijks modder. De nesten worden dus minder stevig en kunnen naar beneden vallen.

Veel waterschappen halen vanwege de droogte extra zoet water uit rivieren en meren om de waterstand in de sloten en kanalen op peil te houden. Maar dat geeft ook problemen, zeggen de natuurorganisaties. Rivierwater bevat vaak grote hoeveelheden stikstof, fosfor en sulfaat waardoor schoon beekwater vervuild raakt. Veel zonneschijn en weinig regen leiden bovendien tot algengroei in het water, waardoor de waterkwaliteit afneemt. Flora en fauna op en langs de oevers hebben daaronder te lijden.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

54 minuten geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

1 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

2 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

3 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

4 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

4 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

5 uur geleden