Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dikke plussen op beurzen Europa, AF-KLM straalt op Damrak

Dikke plussen op beurzen Europa, AF-KLM straalt op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige winsten de handel uitgegaan. Het sentiment werd vooruitgeholpen door verrassend sterke cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Air France-KLM was een duidelijke winnaar op het Damrak, geholpen door bemoedigende berichten over het opheffen van reisbeperkingen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie met een winst van 2,4 procent op 572,80 punten. De MidKap, aangevoerd door Air France-KLM, kreeg er 2,6 procent bij tot 793,08 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 3,7 procent. De DAX in Frankfurt won 3,4 procent. De Duitse centrale bank verwacht dat de grootste economie van Europa in 2021 en 2022 flink zal herstellen van de diepe recessie door de coronacrisis.

In de VS kwamen er vorige maand ruim 2,5 miljoen banen bij ten opzichte van april. Daardoor daalde de werkloosheid in de grootste economie van de wereld in mei tot 13,3 procent. Economen rekenden er in doorsnee juist op dat de werkloosheid vanwege de coronacrisis zou zijn toegenomen.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM werd 12,5 procent hoger gezet. Sowieso was het een goede dag voor luchtvaartbedrijven. In Londen steeg IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 13,6 procent en prijsvechter easyJet won 7 procent. Vliegtuigbouwer Airbus klom 12,5 procent in Parijs.

In Frankfurt steeg Lufthansa met 5,5 procent ondanks de aankondiging dat de Duitse luchtvaartreus vanaf 22 juni degradeert uit de DAX. Belangrijkste reden voor de herziening is de enorme koersval van Lufthansa als gevolg van de coronacrisis. Daardoor is de beurswaarde flink geslonken. Autobouwer Volkswagen ging met 3 procent omhoog, nadat dochterbedrijf Bentley aankondigde duizend banen te schrappen in het Verenigd Koninkrijk.

Unibail-Rodamco-Westfield

De grote winnaar in de AEX was winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield die een sprong van 11 procent maakte. De financiële fondsen ABN AMRO, ING en Aegon profiteerden van de uitbreiding van het opkoopprogramma van obligaties, die de ECB donderdag aankondigde. Zij wonnen tot 8,6 procent. Energiereus Shell profiteerden van de gestegen olieprijzen en won 7,5 procent. Betalingsbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 2,9 procent.

De euro was 1,1302 dollar waard, tegen 1,1314 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 5,1 procent duurder op 39,31 dollar. Brentolie kostte 5,3 procent meer op 42,12 dollar.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

4 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

8 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

8 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

9 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

10 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

11 uur geleden