
Dijsselbloem kritisch over noodsteun aan Air France-KLM
AMSTERDAM (ANP) - Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is kritisch over de miljarden aan noodsteun voor Air France-KLM. Volgens hem is het heel risicovol om bedrijven die al vol met schuld geladen zijn nog meer leningen te geven.
"KLM is verliezen aan het lijden. Dat wordt nu gefinancierd met schuld. Dat is buitengewoon riskant", zei de voormalig bewindsman in televisieprogramma Buitenhof.
Om het luchtvaartconcern van de ondergang te redden heeft Frankrijk 7 miljard euro aan steun toegezegd. Vanuit Den Haag kan de onderneming rekenen op 2 miljard tot 4 miljard euro aan steun, in de vorm van garantstellingen en leningen.
Investeren
Maar in de ogen van Dijsselbloem zou de Nederlandse overheid beter kunnen investeren in het aandelenkapitaal van het bedrijf. "Ik zou zeggen samen met de Fransen, dan voorkom je weer nieuwe conflicten."
Het belangrijkste argument voor zo'n 'bail-in' is dat andere aandeelhouders dan meebetalen. "Je moet ervoor zorgen dat de investeerders - zij die het kapitaal, het vermogen hebben - ook bijdragen aan de verliezen, die echt geleden zullen worden", benadrukte Dijsselbloem.
Private beleggers
Hij wees erop dat ongeveer 70 procent van Air France-KLM in handen is van private beleggers uit bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten. "Die betalen dan mee. Want zodra Nederland geld stopt in het aandelenkapitaal verwateren de aandelen van die beleggers."
Dijsselbloem ging in het televisieprogramma ook in op de discussie over nieuwe Europese steun om de zwaarst getroffen Europese lidstaten door de coronacrisis heen te helpen. Hij verwacht dat de Europese Commissie deze week met een plan komt dat deels uit giften, deels uit leningen bestaat, waarbij het verstrekken van steun sterk gekoppeld zal worden aan het doorvoeren van hervormingen.
Europees herstelfonds
Frankrijk en Duitsland lanceerden pas een initiatief voor een Europees herstelfonds van 500 miljard euro. Dat geld zou Brussel moeten lenen op de kapitaalmarkt en dan als speciale subsidies aan zwaar getroffen landen of gebieden verstrekken. Nederland kwam samen met Denemarken, Oostenrijk en Zweden met een eigen voorstel. De 'vier zuinige landen' willen dat de EU geld leent en dat dan niet als subsidie, maar als goedkopere lening doorgeeft aan de landen die het nodig hebben.
Dijsselbloem ziet in beide voorstellen positieve punten. Hij vermoedt dat het uiteindelijke plan van Brussel op een compromis zal uitkomen. Daarbij merkt hij op dat het bedrag mogelijk boven de 500 miljard euro zal liggen. Door zuidelijke Europese landen is om veel meer geld gevraagd.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
10 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.
13 uur geledenANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.
14 uur geleden