Dijsselbloem: gebrek aan kennis over bevingen maakte chagrijnig
DEN HAAG (ANP) - Besluiten over de gaswinning, bijvoorbeeld voor het jaar 2013, werden op basis van gebrekkige kennis over aardbevingen genomen, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Dat leidde tot frustratie bij het kabinet-Rutte II.
"We kwamen erachter, en daar was ik echt chagrijnig over, dat de kennis in Nederland over aardbevingen, risico's op aardbevingen, gevolgen van gaswinning, zeer beperkt was. Ook bij de instituten die daar de kennis over zouden moeten hebben", zegt Dijsselbloem tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt.
De commissie hield Dijsselbloem adviezen van ambtenaren voor over het gasbesluit voor 2013, het jaar na de zware beving bij Huizinge. "Wij menen dat doorproduceren te verantwoorden is, omdat de positieve gevolgen van het stopzetten van de productie, minder kans op bevingen, kleiner zijn dan negatieve gevolgen", schreven zijn ambtenaren. Met negatieve gevolgen worden consequenties voor de begroting bedoeld.
Gasbaten
Dijsselbloem was tussen 2012 en 2017 minister van Financiën, en ging onder meer over de opbrengsten van de winning, de gasbaten genoemd. Stoppen met gas boren zou 10 miljard kosten, becijferden zijn ambtenaren. "De economische en juridische gevolgen zijn groot", schreven zij aan de toenmalige bewindsman. De schade van bevingen valt aan de andere kant "in het ergste geval wel mee: het gaat om vallende kopjes en lichte schade", meenden zij.
Dat soort adviezen nam Dijsselbloem naar eigen zeggen met "een flinke korrel zout". Ze waren in sommige gevallen "echt slecht onderbouwd", omdat Nederland volgens hem dus te weinig kennis in huis had over aardbevingen en de gevolgen van de winning. In 2013 werd veel gas gewonnen. Het kabinet wilde veertien onderzoeken afwachten voordat er een besluit over verlaging van de winning zou worden genomen.
Dijsselbloem geeft toe dat de gevolgen voor de begroting invloed hadden op de besluiten over gaswinning. Eind 2012 stond de economie er slecht voor, verklaarde Dijsselbloem, en Nederland moest van de Europese Unie zijn huishoudboekje op orde brengen. "Natuurlijk speelt hoe het met de begroting gaat een rol. In mijn hele periode speelde dat." Daarnaast hadden de partijen die het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid hielpen (D66, ChristenUnie en SGP) zelf ook wensen voor investeringen. Daar moest geld voor gevonden worden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie mag meer informatie gaan verzamelen over actievoerders die de orde willen verstoren, als het aan het kabinet ligt. Ook komt er extra geld voor de Mobiele Eenheid. Wat er verder mogelijk is om hinder door demonstranten te kunnen aanpakken, zoals justitieminister David van Weel wil, moet nog worden onderzocht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle leest in het regeerprogramma een "agenda van wantrouwen", zegt hij voor de camera van de NOS. "Het regeerprogramma toont aan dat dit een extreemrechts en asociaal kabinet is." Mensen in Nederland krijgen er volgens hem te weinig bij, en de armoede blijft in stand, terwijl het kabinet volgens Van Baarle het grootkapitaal spekt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De orthodox-christelijke SGP is ontstemd over de keus die het kabinet maakt als het gaat om Israël en boeren. "Ik maak me zorgen over de pijnlijke keuzes die gemaakt worden in de agrarische sector. Daarnaast vind ik de afgezwakte Israël-paragraaf bepaald geen verbetering", zegt partijleider Chris Stoffer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Snel leveren." Dat is de oproep van Joost Eerdmans, partijleider en het enige Tweede Kamerlid van JA21. Zijn partij is blij met het regeerprogramma, dat volgens hem een goede basis biedt om "20 jaar achterstand op het migratie- en integratiebeleid om te buigen". Eerdmans belooft de uitwerking kritisch te volgen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het regeerprogramma van PVV, VVD, NSC en BBB houdt dit land klein, vindt Volt-leider Laurens Dassen. Volgens hem zorgen de plannen van premier Dick Schoofs kabinet ervoor dat Nederland haar positie in de wereld verliest.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA mist in het regeerprogramma van het kabinet een visie voor de lange termijn en aandacht "voor wat samenleven mooi maakt", zegt politiek leider Henri Bontenbal. Het kabinet maakt volgens hem niet duidelijk waar het heen moet met bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt "neemt echt even afstand van de dagelijkse politiek", zegt NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar twijfels over Omtzigts partijleiderschap zijn "niet aan de orde", aldus Van Hijum bij de presentatie van het regeerprogramma voor de camera van de NOS. "Uiteindelijk hopen we dat-ie zo snel mogelijk weer zijn gezicht laat zien."
1 uur geleden