Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijsselbloem: gebrek aan kennis over bevingen maakte chagrijnig

Dijsselbloem: gebrek aan kennis over bevingen maakte chagrijnig

DEN HAAG (ANP) - Besluiten over de gaswinning, bijvoorbeeld voor het jaar 2013, werden op basis van gebrekkige kennis over aardbevingen genomen, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Dat leidde tot frustratie bij het kabinet-Rutte II.

"We kwamen erachter, en daar was ik echt chagrijnig over, dat de kennis in Nederland over aardbevingen, risico's op aardbevingen, gevolgen van gaswinning, zeer beperkt was. Ook bij de instituten die daar de kennis over zouden moeten hebben", zegt Dijsselbloem tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt.

De commissie hield Dijsselbloem adviezen van ambtenaren voor over het gasbesluit voor 2013, het jaar na de zware beving bij Huizinge. "Wij menen dat doorproduceren te verantwoorden is, omdat de positieve gevolgen van het stopzetten van de productie, minder kans op bevingen, kleiner zijn dan negatieve gevolgen", schreven zijn ambtenaren. Met negatieve gevolgen worden consequenties voor de begroting bedoeld.

Gasbaten

Dijsselbloem was tussen 2012 en 2017 minister van Financiën, en ging onder meer over de opbrengsten van de winning, de gasbaten genoemd. Stoppen met gas boren zou 10 miljard kosten, becijferden zijn ambtenaren. "De economische en juridische gevolgen zijn groot", schreven zij aan de toenmalige bewindsman. De schade van bevingen valt aan de andere kant "in het ergste geval wel mee: het gaat om vallende kopjes en lichte schade", meenden zij.

Dat soort adviezen nam Dijsselbloem naar eigen zeggen met "een flinke korrel zout". Ze waren in sommige gevallen "echt slecht onderbouwd", omdat Nederland volgens hem dus te weinig kennis in huis had over aardbevingen en de gevolgen van de winning. In 2013 werd veel gas gewonnen. Het kabinet wilde veertien onderzoeken afwachten voordat er een besluit over verlaging van de winning zou worden genomen.

Dijsselbloem geeft toe dat de gevolgen voor de begroting invloed hadden op de besluiten over gaswinning. Eind 2012 stond de economie er slecht voor, verklaarde Dijsselbloem, en Nederland moest van de Europese Unie zijn huishoudboekje op orde brengen. "Natuurlijk speelt hoe het met de begroting gaat een rol. In mijn hele periode speelde dat." Daarnaast hadden de partijen die het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid hielpen (D66, ChristenUnie en SGP) zelf ook wensen voor investeringen. Daar moest geld voor gevonden worden.

Meer uit Politiek

PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

2 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

20 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

22 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

23 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

1 dag geleden