Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

DEN HAAG (ANP) - De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat "een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk". De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

De gesprekken met de sector kosten "veel tijd, meer dan gedacht en gehoopt", zei Dijkstra. Op vragen van CDA-Kamerlid Harmen Krul wat het zo lastig maakt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, zei de minister dat "er ongelooflijk veel belangen mee zijn gemoeid". Daarbij moeten bijvoorbeeld farmaceuten, leveranciers en zorgverzekeraars "over hun eigen schaduw heen stappen. En wie doet dat als eerste en volgen er dan meer, of blijft iedereen op zijn eigen punt zitten?"

Teleurstellend vindt ze dat brancheorganisaties vervolgens tegen media zeggen dat er niks gebeurt. Die organisaties zitten juist aan tafel om zich daar uit te spreken en het met elkaar eens te worden, in het belang van de patiënt, stelt de minister. De afgelopen jaren zijn steeds meer medicijnen niet leverbaar en dat heeft allerlei oorzaken die ook internationaal spelen. Vooral antibiotica en een veelgebruikt astmamedicijn raken op, maar ook honderden andere middelen, onder meer tegen hart- en vaataandoeningen.

Prefentiebeleid

Dijkstra benadrukt dat van alles in gang is gezet om de tekorten aan te pakken. Zo worden voorraden aangelegd van medicijnen die kwetsbaar zijn. Daarnaast broedt ze op andere maatregelen. Een Kamermeerderheid wil dat zorgverzekeraars binnen een medicijngroep de ruimte krijgen om meer middelen te vergoeden dan één voorkeursmedicijn zoals nu is bepaald. Veelal is dat het goedkoopste medicijn. Dit zogeheten preferentiebeleid heeft jarenlang miljoenen euro's bespaard in zorgkosten.

Zorgverzekeraars mogen bij tekorten al andere middelen vergoeden, zegt Dijkstra. Maar GroenLinks-PvdA, VVD, CDA en D66 willen dat dit ook mag als er een dreigend tekort is. De PVV wil dat er standaard meer medicijnen worden vergoed. De minister is het eens met mogelijke aanpassingen en wacht onderzoek hiernaar af. Ook wijst ze erop dat leveranciers signalen over een medicijntekort sneller moeten doorgegeven, zodat eerder maatregelen kunnen worden getroffen.

Meer uit Gezond

LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.

5 uur geleden
Dijkstra schrikt van 'onaanvaardbare' situatie huisartsen Co-Med

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra is "geschrokken van de signalen over de situaties die zijn ontstaan" bij de commerciële landelijke huisartsenketen Co-Med. Ze reageerde tijdens een Kamerdebat op de actie van vier grote zorgverzekeraars die Co-Med in gebreke hebben gesteld, onder meer omdat huisartsen te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Ook rekeningen worden niet betaald, waardoor opnieuw het faillissement van de keten is aangevraagd.

7 uur geleden
Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

9 uur geleden
Patiëntenfederatie bezorgd over huisartsenketen Co-Med

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland heeft "heel veel zorgen" over de situatie rond de commerciële huisartsenketen Co-Med. De zorgverzekeraars hebben dat bedrijf in gebreke gesteld en een nieuwe groep schuldeisers vraagt om het faillissement van de keten.

10 uur geleden
Durfinvesteerder laat Nederlandse zorg vaker links liggen

ZEIST (ANP) - Het aantal overnames en samenwerkingsverbanden in de zorg blijft toenemen, maar durfinvesteerders trekken zich uit de Nederlandse sector terug. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau JBR.

12 uur geleden
Zorgverzekeraars stellen huisartsenketen Co-Med in gebreke

TILBURG (ANP) - De vier grote zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med officieel in gebreke gesteld. Dat is een soort laatste waarschuwing. CZ bevestigt dit na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste Co-Med-cliënten zijn aangesloten bij die zorgverzekeraar, die daarom het voortouw neemt, mede namens Zilveren Kruis, VGZ en Menzis.

14 uur geleden
Weer vragen schuldeisers om faillissement Co-Med

HAARLEM (ANP) - Drie mensen die voor de commerciële huisartsenketen Co-Med hebben gewerkt, vragen om het faillissement van dat bedrijf. Ze zeggen dat ze wachten op hun salaris van bij elkaar ruim 100.000 euro. Dat laat incassobureau Cash & Credit Collectors weten na berichtgeving in De Telegraaf.

1 dag geleden