Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

Dijkstra schrijft dat in een Kamerbrief naar aanleiding van het vonnis van de rechter in Utrecht in januari. Haar voorganger Ernst Kuipers had besloten om de kinderhartchirurgie te centraliseren in Rotterdam en Groningen. De gedachte daarachter is dat twee behandelteams hun kennis en ervaring met deze specifieke zorg beter op peil houden en verbeteren. De universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Utrecht zouden dit soort operaties dan kwijtraken en hadden het besluit van Kuipers aangevochten.

De rechter vond concentratie ook op zijn plaats maar meende dat Kuipers niet goed had onderzocht of het echt noodzakelijk was om de operaties alleen nog door de twee ziekenhuizen te laten uitvoeren. Dijkstra vindt het "een slechte zaak" dat de rechter eraan te pas moest komen. Volgens haar moet vooropstaan dat er een oplossing komt. Die is hard nodig om "een einde te maken aan de jarenlange onzekerheid voor patiënten en hun ouders". Een hoger beroep ziet ze niet als een constructieve manier om te komen tot een oplossing.

Actief in overleg

De minister stelt dat "de noodzaak en urgentie om deze vorm van zorg te concentreren" overeind blijft. Die mening wordt volgens haar ook gedeeld door alle betrokkenen met wie gesprekken zijn gevoerd na het vonnis. Het gaat onder meer om patiënten- en belangenorganisaties, de inspectie, de Nederlandse Zorgautoriteit en de vijf betrokken medische centra. Tegelijk is uit die gesprekken "nog geen eenduidig beeld naar voren gekomen hoe dit proces verder vervolg moet krijgen", schrijft de minister. Ze blijft daarom actief in overleg met de partijen.

Ze verwacht van de vijf universitaire ziekenhuizen dat ze op korte termijn gezamenlijk concrete stappen zetten om te kijken hoe de interventie bij kinderen met een aangeboren hartafwijking "op de best mogelijke wijze" kan worden georganiseerd.

Reactie ziekenhuizen

De academische ziekenhuizen van Leiden, Utrecht en Amsterdam zijn blij met de handreiking van de minister. "We gaan als UMC's nu verder in gesprek over de manier waarop we met elkaar de kwaliteit en toegankelijkheid van kinderhartchirurgie in de toekomst ook kunnen waarborgen", zeggen ze in een gezamenlijke reactie. De koepel van academische ziekenhuizen, de NFU, werkt aan een voorstel en meldt: "De UMC's van Nederland hebben de wens uitgesproken om de puzzel van de concentratie van de kinderhartchirurgie samen op te lossen."

Meer uit Gezond

Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

5 uur geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 dag geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

3 dagen geleden
Engeland registreert vijfde besmetting met nieuwe mpox-variant

LONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).

4 dagen geleden
Kamer: geld mag zorg in laatste levensfase niet in de weg zitten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.

5 dagen geleden
Opkomst bij coronaprik blijft lager dan vorig jaar

BILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.

5 dagen geleden
Fondsen: meer preventie nodig om gezondheidsramp te voorkomen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".

6 dagen geleden