Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

Dijkstra: akkoord over kinderhartchirurgie, umc's werken samen

DEN HAAG (ANP) - De vijf universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Zo komt er onder meer een landelijk multidisciplinair overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan "rust en ruimte" voor de artsen en de patiënten.

Al jarenlang is er gedoe in de sector over de operaties bij aangeboren hartafwijkingen, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassen patiënten. Deze behandelingen worden uitgevoerd in Leiden, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen. Omdat de operaties relatief weinig voorkomen en de ervaring, kennis en kwaliteit dan achteruit kunnen gaan, was bedacht om deze behandelingen te concentreren op twee plekken: in Rotterdam en Groningen.

Dat besluit van Dijkstra's voorganger Ernst Kuipers vochten de andere drie ziekenhuizen aan bij de rechter, die er een streep door zette. Dijkstra had al eerder gemeld dat ze niet in hoger beroep ging, maar meer zag in een akkoord. Daartoe overlegde ze met de betrokken umc's, de koepelorganisatie NFU en de patiëntenorganisaties. Dijkstra heeft het akkoord ook ondertekend. Volgens de minister zullen zo nodig op termijn nog nieuwe maatregelen worden getroffen om de kwaliteit van deze zorg verder te verbeteren.

Meer uit Gezond

Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

2 uur geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

23 uur geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

4 dagen geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

4 dagen geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

4 dagen geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

4 dagen geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

5 dagen geleden