Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijksma (VNG) over spreidingswet: komt nu aan op uitvoering

Dijksma (VNG) over spreidingswet: komt nu aan op uitvoering

UTRECHT (ANP) - Nu de spreidingswet is aangenomen door de Eerste Kamer, komt het aan op de uitvoering en een goede samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en medeoverheden. Dat zegt Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

"Dat betekent dat gemeenten solidair en slagvaardig naar voren kunnen stappen en een bijdrage kunnen leveren bij het (tijdelijk) opvangen van asielzoekers", laat de Utrechtse burgemeester weten.

Zoals verwacht stemde een meerderheid van de Eerste Kamer dinsdag in met de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van de opvang van asielzoekers over alle gemeenten in het land.

Dringende oproep

De VNG overhandigde vorige week nog een petitie aan de Eerste Kamer, waarin ze samen met het COA en het Interprovinciaal Overleg (IPO) een dringende oproep deed de wet aan te nemen. Diezelfde dag werd bekend dat de senatoren van de VVD - in tegenstelling tot de liberalen in de Tweede Kamer - de spreidingswet wilden steunen. Dat leidde tot een meerderheid in de Eerste Kamer.

Met het aannemen van de wet heeft de VNG "goede hoop dat hiermee de weg is ingeslagen om uit de opvangcrisis te komen", staat in bericht van de koepelorganisatie van gemeenten in het land. Eind 2022 oordeelde de VNG nog dat het wetsvoorstel "onuitvoerbaar en ineffectief was", maar na aanpassingen als gevolg van amendementen in de Tweede Kamer is hij nu "voldoende uitvoerbaar" voor gemeenten.

Meer uit Politiek

Wouter Kolff nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Wouter Kolff wordt de nieuwe commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De leden van Provinciale Staten droegen de huidige burgemeester van Dordrecht woensdag voor als opvolger van Jaap Smit, die op 1 september stopt. Als de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de aanbeveling overneemt, iets wat vrijwel altijd gebeurt, wordt de 47-jarige Kolff officieel benoemd door koning Willem-Alexander.

9 uur geleden
Rekenkamer: ambities stuiten op gebrek aan slagkracht overheid

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen om de slagvaardigheid van de rijksoverheid. Aan politieke ambities ontbreekt het niet, maar door onder meer personeelstekorten, knellende regels en procedures, en verouderde systemen zijn ministeries en uitvoeringsorganisaties vaak niet in staat die ook waar te maken.

9 uur geleden
Financiën onderzoekt vervroegen van Verantwoordingsdag

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën onderzoekt de wens van de Algemene Rekenkamer om Verantwoordingsdag naar voren te halen. Die heeft nu plaats op de derde woensdag van mei, maar volgens president Pieter Duisenberg van de Rekenkamer zou deze dag minstens een maand naar voren moeten worden gehaald.

10 uur geleden
Groningse politiek hekelt 'onaanvaardbare situatie' in Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Politici en bestuurders in Groningen hebben de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel wederom onaanvaardbaar genoemd. Niet alleen is het asielzoekerscentrum in de gemeente Westerwolde al tijden overbevolkt, ook de brandveiligheid is niet op orde. Het college van Gedeputeerde Staten gaat de problemen opnieuw aankaarten.

10 uur geleden
Rekenkamer kritisch over rechtmatigheid uitgaven toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Van een op iedere acht euro's die vorig jaar zijn besteed aan compensatie voor het toeslagenschandaal, kan niet met zekerheid worden vastgesteld of die terecht is uitgekeerd. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

11 uur geleden
Kabinet pakte energiecrisis 'beheerst' aan, zegt Rekenkamer

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet krijgt complimenten van de Algemene Rekenkamer voor de manier waarop het vorig jaar probeerde de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens te beperken. "Ondanks de tijdsdruk zijn de regelingen over het algemeen beheerst uitgevoerd en is de rechtmatigheid op orde", zo luidt het oordeel in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

11 uur geleden
Rekenkamer: beheer financiën ministerie Volksgezondheid verbeterd

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer ziet "duidelijk" verbetering in het financieel beheer op het ministerie van Volksgezondheid, het departement dat daar de afgelopen jaren veruit de meeste kritiek op kreeg. Maar de tekortkomingen die voortvloeien uit de coronajaren zijn nog niet helemaal uit de boeken verdwenen, waarschuwt de Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek.

11 uur geleden