
Dijksma met klimaatpleidooi naar collega's van wereldsteden
UTRECHT (ANP) - Steden moeten meer toegang krijgen tot klimaatfinanciering én een plek opeisen aan de vergadertafels waar het klimaatbeleid wordt gemaakt. Met die boodschap neemt burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma vanaf woensdag deel aan een top met ambtgenoten van veertig wereldsteden in Buenos Aires. De conferentie in Argentinië is een voorproefje van de klimaattop in Egypte, de COP27. Daar gaat Dijksma in november ook naartoe.
De burgemeester van Utrecht is door het stedennetwerk van de VN aangesteld als 'speciaal gezant' op het gebied van klimaatverandering in relatie tot steden. Veel regeringen pakken de klimaatcrisis amper aan, zegt Dijksma, maar ze ziet "een heleboel burgemeesters die de urgentie wél inzien", vertelt ze aan het ANP. "Want ja, het is hun stad die overstroomt."
Voor Dijksma is duidelijk dat we "de verwoestende effecten van klimaatverandering nu al zien". Ze verwijst bijvoorbeeld naar de grote overstromingen die Pakistan zwaar hebben getroffen.
Belangrijk deel oplossing
"Ik zie nu een beweging ontstaan van burgemeesters die zeggen: wakker worden, we moeten aan de slag." Want steden zijn niet alleen de plaats waar veel vervuiling plaatsvindt, zegt Dijksma, maar ook "een heel belangrijk deel van de oplossing".
Volgens de speciaal gezant is het "echt noodzakelijk" om steden meer stem te geven in het klimaatdebat. Dat is ook de strekking van een pleidooi waarvoor de burgemeester van Utrecht zoveel mogelijk steun probeert te vergaren in aanloop naar de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Naast zeggenschap pleit Dijksma voor een betere toegang tot financiële middelen en expertise om klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen ervan het hoofd te bieden. Daarnaast benadrukt ze het belang van een "rechtvaardige transitie": juist gewone burgers moeten wat haar betreft als eerste de vruchten plukken van meer duurzaamheid.
Aboutaleb
In Brussel vond ze vorige week al steun bij het Europees Comité van de Regio’s. De komende dagen hoopt ze ook de zogenoemde C40 mee te krijgen. Dat is een netwerk van burgemeesters van wereldsteden die samenwerken om 'de klimaatcrisis aan te pakken'. Naast metropolen als New York, Delhi en Hong Kong zijn Amsterdam en Rotterdam daar lid van. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb neemt ook deel aan de top, zijn Amsterdamse ambtgenoot Femke Halsema is er niet bij.
Dijksma heeft als doel om steden onderdeel te maken van het officiële programma op VN-klimaattoppen. "Dit is de eerste keer dat steden informeel op de agenda staan, ik hoop dat het meteen ook de laatste keer is en dat de rol van steden volgend jaar formeel op het programma staat."
Meer uit Binnenland
ZWOLLE (ANP) - In Zwolle wordt vrijdagavond tijdens koningsnacht een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de onverwacht overleden topchef Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in die stad. Dat laat de lokale bestuurder van Koninklijke Horeca Nederland weten. "Het is een icoon dat je als stad verliest. Daar mag je best even bij stilstaan", zegt de Zwolse horecavoorzitter Dennis Kaatman.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
1 uur geledenMAASHORST (ANP) - Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Rusland stelde zich afgelopen jaar "agressiever, brutaler en provocerender" op tegen Europese landen, constateert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het jaarverslag. Het land spioneerde, voerde cyberaanvallen uit en zette in het geheim desinformatiecampagnes in om het publieke debat te beïnvloeden. "Het regime gebruikt sabotage die grenst aan staatsterrorisme om in Europa angst te zaaien", aldus de AIVD.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Sommige criminele netwerken beschikken over een eigen 'inlichtingendienst'. Zij hebben "vergaande capaciteiten om inlichtingenonderzoek te doen naar personen die zij als dreiging zien". Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het jaarverslag van 2024. Volgens de AIVD hebben de criminelen bijvoorbeeld officieren van justitie, rechters, journalisten of politici in het vizier.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Negen organisaties rond het onderwijs weigeren verder te praten met de overheid over plannen om de kwaliteit van de sector te verbeteren. Ze zijn boos over de verdere bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Daardoor wordt het onderwijs "in het hart geraakt", zeggen ze donderdag in een gezamenlijke verklaring.
2 uur geledenVREDEPEEL (ANP) - Nederland moet zich "tot de tanden toe bewapenen" om veilig te blijven, vindt koning Willem-Alexander. Vrede en veiligheid zijn niet langer vanzelfsprekend, waarschuwt hij na een bezoek aan een kazerne waar Nederland onder meer Oekraïense militairen traint.
2 uur geleden