Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkhoff: perspectief en optimisme in troonrede

Dijkhoff: perspectief en optimisme in troonrede

DEN HAAG (ANP) - VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat de troonrede getuigt van "perspectief en optimisme". Dijkhoff schaart zich achter de boodschap dat Nederland zich "schrap moet zetten" voor de gevolgen van de coronacrisis, maar dat het land er uiteindelijk sterker uitkomt.

Ook vindt hij het "logisch en goed" dat de koning stilstond bij de "ellende" van de coronacrisis. "Je zou het haast vergeten op een zonnige dag als deze, maar corona domineert nog alles", zegt Dijkhoff. Hij vreest dat we de volle omvang van de economische crisis nog niet zien.

De komende tijd moet het kabinet vooral investeren om de crisis te boven te komen vindt Dijkhoff, maar er komt een moment dat de overheidsfinanciën weer op orde moeten komen. Nu worden er grote bedragen geleend om coronasteun te financieren. Dijkhoff denkt dat Nederland deze lening kan terugbetalen als de economie weer groeit. Wel moet het kabinet voorzichtig blijven met uitgaven in de komende jaren, vindt de VVD'er.

Daarnaast zegt Dijkhoff dat hij zich meer is gaan verdiepen in racisme en dat hij het goed vindt dat daar nu breder over wordt gesproken in de maatschappij. De koning noemde racisme "een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtstaat" tijdens de troonrede. Door veel te praten over onder meer Zwarte Piet is Dijkhoff tot het inzicht gekomen dat de figuur soms gebruikt wordt om "andere mensen het leven zuur te maken". "Laten we het leuk houden voor de kinderen", besluit hij.

Meer uit Politiek

BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

2 uur geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

3 uur geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

4 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

4 uur geleden
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra heeft ook dinsdag niet te horen gekregen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. Linkse Europarlementariërs willen eerst antwoord op aanvullende vragen over onder meer Hoekstra's verleden in het bedrijfsleven.

4 uur geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

4 uur geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

6 uur geleden