Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf zoekt bedrijven die meewerken aan innovatieve telescoop

Dijkgraaf zoekt bedrijven die meewerken aan innovatieve telescoop

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zoekt bedrijven die technologie willen ontwikkelen waarmee de Einstein Telescoop kan worden gebouwd. Zijn hoop is dat Nederland, Duitsland en België hierdoor de Europese opdracht binnen kunnen halen om deze innovatieve telescoop te bouwen in het Limburgse grensgebied van de landen.

Het gaat om een telescoop die zwaartekrachtgolven moet gaan meten en die er heel anders uitziet dan de gebruikelijke telescoop waarmee naar de sterren wordt gekeken. Het is een driehoek van buizen die elk tien kilometer lang zijn en zich enkele honderden meters onder de grond bevinden. In die buizen worden laserstralen afgevuurd die worden teruggekaatst met spiegels. Wetenschappers kunnen zwaartekrachtgolven uit de ruimte opsporen door hier hele precieze metingen op te verrichten. Zo komen ze meer te weten over het heelal, zoals het geboorteproces van zwarte gaten.

Dijkgraaf hoopt bedrijven te vinden die onder meer lasers, spiegeltechnologie en trillingsvrije koelmachines kunnen ontwikkelen en testen. Daarvoor heeft de minister maandag een subsidiepot opengesteld van 12 miljoen euro, die wordt betaald uit het Nationaal Groeifonds.

2030

In 2026 wordt besloten of het Europese project inderdaad mag worden uitgevoerd in de grensregio van Nederland, Duitsland en België. Italië werkt ook aan een voorstel om de telescoop te bouwen. De bouw moet vervolgens beginnen in 2030.

"Door nu vast te investeren in de kennis en techniek die we nodig hebben wordt ons plan sterker, en vergroten we de kans de telescoop hier te kunnen bouwen", zegt Dijkgraaf. "Ook jagen we innovaties aan, dat is goed voor de economie, werkgelegenheid en kennispositie."

Hoogwaardige technologie

Het is een grote technologische uitdaging om deze telescoop te bouwen. Er is veel hoogwaardige technologie voor nodig die nu nog niet bestaat. De omstandigheden moeten bovendien perfect zijn, om de metingen niet te verstoren. De tunnels moeten bijvoorbeeld perfect worden gegraven en de omgeving moet volledig trillingsvrij zijn. Daardoor mogen er ook geen windmolens worden gebouwd in de buurt van de Limburgse heuvels waaronder de telescoop moet komen te liggen. Dat is de nabijgelegen Duitse gemeente Aken desondanks wel van plan, tot onvrede van de provincie.

Meer uit Politiek

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

22 minuten geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

1 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

17 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

17 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

21 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden