Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf zal heropening hoger onderwijs 'stevig inbrengen'

Dijkgraaf zal heropening hoger onderwijs 'stevig inbrengen'

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) zal de heropening van het hoger onderwijs "nog eens heel stevig inbrengen" de komende dagen. Na de eerste ministerraad van kabinet-Rutte IV zegt hij dat dit punt "hoog op het prioriteitenlijstje" staat. De minister vindt het belangrijk "dat we de gezondheid en toekomst van onze kinderen bovenaan zetten".

Momenteel is het hoger onderwijs nog gesloten om de verspreiding van corona tegen te gaan en volgen studenten hun colleges online. Vrijdag besluit het kabinet hoe het hoger onderwijs er de komende tijd gaat uitzien. Dijkgraaf zei tegen de NOS dat "hij heel erg gaat pleiten" voor heropening van het mbo en het hoger onderwijs.

Voor de langere termijn denkt Dijkgraaf dat het onderwijs zich moet "wapenen" tegen corona en zich dient voor te bereiden op een toekomst met het virus. "De effecten van het virus blijven bij ons." Daarmee doelt hij ook op de achterstanden die in het onderwijs zijn ontstaan, nadat scholen en instellingen meerdere keren de deuren moesten sluiten. Concrete ideeën hoe het onderwijs zich moet voorbereiden, heeft de nieuwe minister nog niet. Daarover wil hij eerst praten met organisaties in het onderwijsveld.

Eerder gingen het basis- en voortgezet onderwijs al wel open, nadat de kerstvakantie daar met een week werd verlengd. Op scholen gelden wel veiligheidsmaatregelen, zoals preventief testen en mondkapjes op de gang vanaf groep zes.

Meer uit Binnenland

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

53 minuten geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

2 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

3 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

3 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

3 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

4 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

6 uur geleden