Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf vraagt studies om collegegeld Oekraïners laag te houden

Dijkgraaf vraagt studies om collegegeld Oekraïners laag te houden

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf verzoekt hogescholen en universiteiten om het collegegeld voor uit Oekraïne gevluchte studenten laag te houden. De NOS meldt dat de meeste universiteiten er dit jaar voor hebben gekozen om nieuwe Oekraïense studenten geen korting meer te geven op hun collegegeld. Daardoor moeten ze in plaats van 2314 euro minstens drie keer zoveel betalen om te studeren, afhankelijk van de onderwijsinstelling.

In het vorige collegejaar lieten hogescholen en universiteiten de Oekraïense studenten het wettelijk collegegeld betalen, het lage tarief dat Nederlandse studenten moeten betalen. Oekraïners blijven dit bedrag betalen als ze in 2022-2023 met hun studie zijn begonnen. Dit juicht Dijkgraaf toe.

Oekraïners die komende maand beginnen met studeren, komen veel hoger uit. Zij moeten bij acht van de dertien Nederlandse universiteiten het veel hogere tarief voor studenten van buiten de Europese Economische Regio betalen, meldt de NOS na een rondgang. Een klein deel van de 36 hogescholen verlaagt het collegegeld opnieuw; de meeste hebben nog geen besluit genomen.

Ondersteuning

"Alle instellingen zijn bevoegd om het instellingscollegegeld-tarief eigenstandig te verlagen", zegt Dijkgraaf hierover. Hij vraagt hogescholen en universiteiten om hier "welwillend tegenover te staan".

Het is in de eerste plaats aan de onderwijsinstellingen om studenten ondersteuning te bieden als deze financieel in de knel komen, zegt de bewindsman. Hij roept Oekraïense studenten dan ook op om zich te melden bij hun universiteit of hogeschool als dit het geval is. Ook verwijst hij naar de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF). Die kan ze financieel ondersteunen.

Uit de reactie van Dijkgraaf valt op te maken dat hij niet van zins is de Oekraïners vanuit het kabinet financieel tegemoet te komen. Hij verwijst naar de 3,5 miljoen euro die beschikbaar is gesteld aan Oekraïense studenten in het collegejaar 2021-2022, toen Rusland de oorlog tegen Oekraïne begon.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

12 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden