Dijkgraaf: scholier met lage cijfers niet uitsluiten van loting
DEN HAAG (ANP) - Opleidingen krijgen niet de optie om scholieren die hun diploma hebben gehaald met lage cijfers uit te sluiten van loting, verzekert onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Dit leek mogelijk te worden toen een amendement van de VVD steun kreeg van een meerderheid van de Tweede Kamer, tot onvrede van D66 en linkse oppositiepartijen. Maar Dijkgraaf zegt dat opleidingen scholieren alleen om een inspanning mogen vragen als voorwaarde, zoals deelname aan een open dag.
Dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over de wet die studieloting weer mogelijk maakt. In 2017 werd dit verboden en konden opleidingen alleen studenten selecteren door bepaalde eisen te stellen, bijvoorbeeld hoge cijfers, een motivatiebrief of door ze een test te laten maken. Dat werkte volgens Dijkgraaf ongelijkheid in de hand, bijvoorbeeld omdat hoogopgeleide ouders hun kind beter kunnen helpen met hun motivatiebrief.
De VVD toonde zich eerder bij een debat niet bepaald enthousiast over loting. De partij vindt dat oneerlijk voor scholieren die hard hun best doen. Daarom diende de VVD een amendement in om nog een optie toe te voegen: dat opleidingen na een selectieprocedure een groep scholieren meteen toelaten, een groep kunnen afwijzen en de rest mee laten doen aan loting.
Inspanningsverplichting
Minister Dijkgraaf is zelf tegen het amendement, maar moet deze vanwege de Kamermeerderheid toch uitvoeren. Hij wil dat doen door opleidingen alleen de optie te geven scholieren te weigeren van loting als ze niet aan een "inspanningsverplichting" voldoen, bijvoorbeeld door niet naar een open dag te gaan. Weigeren op basis van cijfers wil de bewindsman dus niet.
Universiteiten van Nederland (UNL) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben Dijkgraaf per brief laten weten dat ze dezelfde lijn kiezen. Deze belangenorganisaties vertegenwoordigen het gros van de studies die scholieren vooraf selecteren, zoals geneeskundeopleidingen.
Eigenlijk zou twee weken geleden al worden gestemd over het wetsvoorstel. Maar deze stemming is op verzoek van PvdA en GroenLinks uitgesteld toen het eerder genoemde amendement steun bleek te hebben van een Kamermeerderheid. De partijen vonden de wijziging zo ingrijpend dat ze meer tijd wilden om te bedenken wat ze wilden stemmen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat na of het Oezbekistan zover zou kunnen krijgen afgewezen asielzoekers over te nemen. Duitsland heeft onlangs met Oezbekistan afgesproken dat het Afghaanse asielzoekers naar het buurland van Afghanistan kan sturen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een "zeer beperkt aantal" laadpalen langs snelwegen moet uit de grond worden gehaald. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel Tweede Kamerleden maken zich zorgen om de financiën van gemeenten, bleek in een debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vaak kwam het 'ravijnjaar' 2026 ter sprake, wanneer gemeenten het naar verwachting met enkele miljarden euro's minder moeten doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet afzien van ontmoedigingsborden bij asielzoekerscentra, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid heeft voor een motie gestemd die oproept om het plan in te trekken. Coalitiepartij NSC gaf de doorslaggevende stem.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Nee", luidt het korte antwoord van minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken op het verzoek van PVV-Kamerlid Marco Deen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan. Direct na het debat over de begroting van haar ministerie wilde Uitermark de pers te woord staan om op Deen te reageren. "Er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om haar ontslag nu voor te dragen bij de koning."
4 uur geledenBAARN (ANP) - Oud-minister Dennis Wiersma wordt adviseur bij organisatieadviesbureau de Galan Groep. Hij gaat zich daar richten op diverse sociaal-economische vraagstukken, zoals de arbeidsmarkt, het sociaal domein en duurzaamheid.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan besluiten om de 19 miljoen euro voor de UNRWA toch niet over te maken aan de VN-organisatie voor Palestijnen. In het contract is opgenomen dat het niet goedkeuren van het budget door het parlement tot ontbinding kan leiden, aldus minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) in debat met de Kamer. Zelf houdt zij voorlopig vast aan de steun aan UNRWA. "Als de Kamer daar anders over denkt, ja, dan is dat aan de Kamer."
6 uur geleden