Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf: scholier met lage cijfers niet uitsluiten van loting

Dijkgraaf: scholier met lage cijfers niet uitsluiten van loting

DEN HAAG (ANP) - Opleidingen krijgen niet de optie om scholieren die hun diploma hebben gehaald met lage cijfers uit te sluiten van loting, verzekert onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Dit leek mogelijk te worden toen een amendement van de VVD steun kreeg van een meerderheid van de Tweede Kamer, tot onvrede van D66 en linkse oppositiepartijen. Maar Dijkgraaf zegt dat opleidingen scholieren alleen om een inspanning mogen vragen als voorwaarde, zoals deelname aan een open dag.

Dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over de wet die studieloting weer mogelijk maakt. In 2017 werd dit verboden en konden opleidingen alleen studenten selecteren door bepaalde eisen te stellen, bijvoorbeeld hoge cijfers, een motivatiebrief of door ze een test te laten maken. Dat werkte volgens Dijkgraaf ongelijkheid in de hand, bijvoorbeeld omdat hoogopgeleide ouders hun kind beter kunnen helpen met hun motivatiebrief.

De VVD toonde zich eerder bij een debat niet bepaald enthousiast over loting. De partij vindt dat oneerlijk voor scholieren die hard hun best doen. Daarom diende de VVD een amendement in om nog een optie toe te voegen: dat opleidingen na een selectieprocedure een groep scholieren meteen toelaten, een groep kunnen afwijzen en de rest mee laten doen aan loting.

Inspanningsverplichting

Minister Dijkgraaf is zelf tegen het amendement, maar moet deze vanwege de Kamermeerderheid toch uitvoeren. Hij wil dat doen door opleidingen alleen de optie te geven scholieren te weigeren van loting als ze niet aan een "inspanningsverplichting" voldoen, bijvoorbeeld door niet naar een open dag te gaan. Weigeren op basis van cijfers wil de bewindsman dus niet.

Universiteiten van Nederland (UNL) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben Dijkgraaf per brief laten weten dat ze dezelfde lijn kiezen. Deze belangenorganisaties vertegenwoordigen het gros van de studies die scholieren vooraf selecteren, zoals geneeskundeopleidingen.

Eigenlijk zou twee weken geleden al worden gestemd over het wetsvoorstel. Maar deze stemming is op verzoek van PvdA en GroenLinks uitgesteld toen het eerder genoemde amendement steun bleek te hebben van een Kamermeerderheid. De partijen vonden de wijziging zo ingrijpend dat ze meer tijd wilden om te bedenken wat ze wilden stemmen.

Meer uit Politiek

Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

8 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

10 uur geleden
BBB in Drenthe zoekt brede coalitie

ASSEN (ANP) - De BBB in Drenthe zoekt brede samenwerking bij de samenstelling van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Dat heeft de Drentse BBB-leider Gert-Jan Schuinder laten weten tijdens het eerste gesprek met verkenner Astrid Nienhuis afgelopen weekend. "Drenthe is geen provincie waarin een groot machtsblok werkt", meent Schuinder. "Ik zie zo’n coalitie als een as met twee wielen. Met twee rechterwielen of twee linkerwielen kom je niet vooruit."

19 uur geleden
Weer honderden miljoenen naar basisvaardigheden: subsidiepot open

DEN HAAG (ANP) - Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en een jaar later staat een net zo grote subsidiepot klaar. Dat is fors meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer wordt de subsidie niet verdeeld door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.

22 uur geleden
Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

1 dag geleden
Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

DEN HAAG (ANP) - Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

1 dag geleden
‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

3 dagen geleden