Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf Rivierenland: 'het is een extreme dag'

Dijkgraaf Rivierenland: 'het is een extreme dag'

TIEL (ANP) - Dijkgraaf Co Verdaas van waterschap Rivierenland waarschuwt zijn medewerkers en mensen die naar het hoge water in de rivieren willen komen kijken voor "extreme omstandigheden". Volgens de dijkgraaf is het erg glad op de dijken en kunnen sneeuwduinen zeer verraderlijk zijn. Het schap adviseert iedereen zoveel mogelijk thuis te blijven.

Verdaas, die zelf buitendijks woont, zegt: "In de stad merk je het minder, maar hier in het buitengebied zijn extreme omstandigheden merkbaar en voelbaar. Op sommige plekken liggen sneeuwduinen van wel twee meter hoog, terwijl elders juist nauwelijks sneeuw ligt. Reden om heel goed op te passen." Sommige gemeenten hebben dijkwegen en uiterwaarden afgesloten. Staatsbosbeheer heeft zondag natuurgebied Avelingen bij Gorinchem gesloten.

De Rijn heeft zondag de hoogste stand van 14,45 meter boven NAP bij Lobith bereikt. Maandag blijft die hoge waterstand naar verwachting onveranderd. De sneeuw heeft weinig invloed op de waterstand, want daarvan is in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland en Zwitserland nauwelijks sprake. De waterschappen verwachten dat de hoogwatergolf dinsdag de Merwede bij Gorinchem bereikt. Daar staat nu ook water in de Noordwaard, die speciaal is aangelegd om hoge waterstanden op te vangen. Daarna verdwijnt de watermassa snel naar zee.

Ook op de Maas is nog steeds sprake van verhoogde waterstanden. Stuwen staan open en waar nodig zijn schotbalken geplaatst om overstromingen te voorkomen.

Meer uit Binnenland

Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

1 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

1 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

1 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

1 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

2 uur geleden
Heijnen over Tata: onacceptabel dat mensen onnodig risico's lopen

DEN HAAG (ANP) - Dat bewoners rond Tata Steel extra kans hebben om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van het staalbedrijf vraagt om "vervolgacties" van het kabinet om de situatie daar beter te maken, zei staatssecretaris van Milieu, Vivianne Heijnen, vrijdag na afloop van de ministerraad. Dat bewoners onnodig gezondheidsrisico's lopen door de uitstoot vindt ze "onacceptabel".

2 uur geleden
VluchtelingenWerk verwijt overheid tekort aan menswaardige opvang

DEN HAAG (ANP) - De overheid schendt haar verplichting om te zorgen voor een adequate menswaardige opvang voor asielzoekers. Een jaar geleden sprak de rechter al uit dat de opvangomstandigheden moesten worden verbeterd, maar er is weinig tot niets veranderd. Nog steeds verblijven meer dan 20.000 mensen in locaties die niet bedoeld zijn voor een langdurig verblijf. Dat zei VluchtenlingenWerk vrijdag in een reactie op de noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor onmiddellijk honderden extra opvangplekken.

2 uur geleden