
Dijkgraaf maakt afspraken over hogere vergoeding voor mbo-stages
DEN HAAG (ANP) - De stagevergoeding van mbo-studenten zal de komende jaren omhoog gaan. Vanaf dit jaar kunnen ze al minimaal rekenen op een onkostenvergoeding, en daar komt nog een beloning voor hun werk bij. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft hier afspraken over gemaakt met onder meer de werkgevers, werknemers en mbo-instellingen.
Wat mbo-studenten precies betaald krijgen, is nog niet bekend. Werknemers en werkgevers gaan hier afspraken over maken als ze onderhandelen over collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's). Studenten die een programma volgen dat een combinatie is van werk en opleiding zullen bovendien een arbeidscontract krijgen, met het loon dat daarbij hoort.
De afspraken zijn onderdeel van een stagepact, dat dinsdagavond is ondertekend in het ROC Mondriaan in Den Haag door onder andere Dijkgraaf, de MBO Raad, VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steekt hier 30 miljoen euro in tot 2027.
Discriminatie tegengaan
In het pact staan bovendien afspraken die discriminatie op de stagemarkt tegen moeten gaan. Een van de maatregelen is dat eerstejaars mbo'ers worden gekoppeld aan een stageplek zonder dat ze worden geselecteerd op basis van hun cv of een motivatiegesprek. Daardoor zijn de kansen voor iedereen gelijk. Verder krijgt elke mbo-school een laagdrempelig meldpunt om stagediscriminatie te melden.
Stagelopers zullen daarnaast beter worden begeleid. De ondertekenaars van het pact willen dat per stage in elk geval drie contactmomenten zijn tussen de student, school en het leerbedrijf.
Merkbare stappen voor mbo-studenten
Dijkgraaf zegt dat er "grote, merkbare stappen vooruit" worden gezet voor mbo-studenten, die van hun stage een "veilige, waardevolle en positieve ervaring" maken.
Tegelijk met het stagepact ondertekent Dijkgraaf de werkagenda voor het mbo. Dit is een pakket afspraken over onder meer kansengelijkheid, de aansluiting met de arbeidsmarkt en de kwaliteit van het onderwijs. Vakbonden CNV en FNV hebben van tevoren laten weten niet in te stemmen met deze plannen, hoewel ze het stagepact steunen. CNV noemt het een "een-tweetje" tussen "de minister en de MBO Raad als werkgever", waarbij werknemers onvoldoende worden gekend. De vakbond vraagt onder meer om een aantrekkelijk loon en carrièreperspectief.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden