
Dijkgraaf benoemt in toespraak 'ongemak' rond slavernijherdenking
AMSTERDAM (ANP) - In aanloop naar de nationale herdenking van het slavernijverleden "hebben woorden opnieuw wonden opengelegd", sprak vertrekkend onderwijsminister Robbert Dijkgraaf tijdens de plechtigheid in het Oosterpark in Amsterdam. Daarmee hintte de bewindsman op de ophef over Kamervoorzitter Martin Bosma. Het stak bij de organisatie dat de PVV'er de excuses voor dit verleden eerder met scherpe bewoordingen afkeurde. Zijn uitnodiging voor de herdenking werd uiteindelijk ingetrokken.
"Ik heb uw ongemak gezien, uw zorgen gehoord en uw pijn gevoeld", aldus Dijkgraaf. "Laten we moed putten uit een herdenking die waardig en gezamenlijk is. En uit het besef van hoe ver we komen."
Nadat Dijkgraaf coördinerend minister was geworden voor het Herdenkingsjaar over het slavernijverleden - dat deze dag eindigt - verdiepte hij zich hierin. De bewindsman kwam erachter "hoe eenzijdig mijn kennis was, hoe benauwd mijn eigen bubbel". De gesprekken die hij hierover voerde, vond hij "vaak pijnlijk, maar altijd waardevol".
Begrip
Dijkgraaf uitte zijn waardering voor de mensen die aandacht bleven vragen voor het slavernijverleden van Nederland. "Zonder het verzet van u en uw voorouders, zonder het doorzettingsvermogen van leraren, onderzoekers, activisten en vele anderen, waren het Herdenkingsjaar en de excuses van premier Rutte en de koning er nooit gekomen."
Het duurde na de afschaffing van de slavernij ruim anderhalve eeuw voordat deze excuses werden aangeboden, ziet ook Dijkgraaf. "Dat nog niet alle nazaten klaar zijn die te aanvaarden is daarmee zeer begrijpelijk."
Door de excuses is Nederland "een drempel" overgegaan en is volgens de minister "de werkelijkheid veranderd". Hij ziet een toekomst voor zich met meer begrip voor dit verleden en de doorwerking daarvan, al zal dat niet altijd makkelijk gaan. "De weg naar voren is kronkelig. Tegenwinden zullen opsteken. Maar onze stappen zijn onomkeerbaar. Zoals de excuses onomkeerbaar zijn."
Applaus
Dijkgraaf kreeg tijdens zijn toespraak meerdere keren applaus van de vele honderden aanwezigen.
Bij de herdenking is een grote delegatie aanwezig van het demissionaire kabinet-Rutte IV, dat dinsdag wordt opgevolgd door het kabinet van aankomend premier Dick Schoof. Naast Dijkgraaf zijn ook demissionair premier Mark Rutte, alle vicepremiers en andere kabinetsleden bij de plechtigheid.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) hierover in gesprek met burgemeesters, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
13 uur geleden