Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijk Marken is stabiel, waterstand Markermeer zeer hoog

Dijk Marken is stabiel, waterstand Markermeer zeer hoog

HEERHUGOWAARD (ANP) - De toestand van de dijk op Marken is stabiel en onder controle, aldus Rijkswaterstaat. De waterbeheerder heeft sinds zaterdagavond dijkwachten op de dijk laten lopen omdat de waterstand in het Markermeer zeer hoog is, maar die hebben nergens problemen ontdekt. De waterbeheerder beslist later zondag of het in de nacht van zondag op maandag weer nodig is om dijkwachten op Marken te laten lopen.

De dijk op Marken is laag en moet nog verstevigd worden om aan de nieuwste hoogwaternormen te voldoen.

Op het Markermeer is zondagmorgen sprake van een hoogwaterpiek, aldus de waterbeheerders. De gemeente Edam-Volendam heeft hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagd om een pomp te plaatsen bij het buitendijkse gebied Slobbeland bij Volendam. Daar waren zaterdag nog extra zandzakken geplaatst, maar het is volgens de gemeente nodig om water weg te pompen om overstromingen te voorkomen. Het schap zal de pomp zondag installeren, aldus de woordvoerder.

De dijken in het gebied van het schap zijn in orde, zegt de woordvoerder, maar de wateroverlast in een aantal plaatsen langs het Markermeer is nog niet voorbij. Er kan nog geen water vanuit het Markermeer gespuid worden naar het IJsselmeer. Het schap raadt inwoners en ook eventuele hoogwatertoeristen dringend aan om weg te blijven uit buitendijkse gebieden, land aan de waterkant van een dijk. De waterstand kan daar heel snel stijgen, waardoor mensen in gevaar kunnen komen. Het schap inspecteert de dijken voortdurend.

Meer uit Binnenland

14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somaliƫ, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

10 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

14 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

15 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israƫl aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

16 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

17 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

18 uur geleden