Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Digitale dossiers in strafrechtketen kan in 2023 worden ingevoerd

Digitale dossiers in strafrechtketen kan in 2023 worden ingevoerd

DEN HAAG (ANP) - Het heeft wat jaren geduurd maar er zit nu toch schot in de digitalisering van de strafrechtketen. De justitieministers Dilan Yeşilgöz en Franc Weerwind schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat ze verwachten dat een aantal voorzieningen in 2023 landelijk kan worden ingevoerd. De bedoeling was dat dit twee jaar eerder al was gebeurd.

De operatie moet ertoe leiden dat rechtbanken, Openbaar Ministerie en de politie strafdossiers digitaal kunnen behandelen, zodat een strafproces tegen verdachten op een moderne manier kan worden gevoerd. De keten loopt flink achter op andere sectoren, omdat er nog veel via papier wordt geregeld.

Een van de projecten om het papier uit de keten te halen, is het digitaal procesdossier (DPD). In februari pas is het eerste DPD "succesvol verstuurd van de politie naar het Parket Oost-Nederland." Een week later heeft de eerste snelrechtzitting met een DPD-dossier plaatsgevonden "naar tevredenheid van de betrokken partijen", schrijven de ministers. Ze verwachten dat de landelijke invoering volgend jaar kan worden voltooid.

Digitalisering

Ook de multimediavoorzieningen kunnen volgend jaar landelijk in gebruik worden genomen. Dit betekent dat al het belangrijke beeld- en audiomateriaal in het procesdossier voor alle partijen beschikbaar is. Enkele rechtbanken hebben hiermee een geslaagde proef gehouden en dat kan nu verder ingevoerd worden.

De projecten maken deel uit van de digitalisering van de hele rechtspraak. Dit is veel duurder geworden dan was gepland, van enkele miljoenen tot ruim 200 miljoen euro.

Meer uit Binnenland

Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

1 minuut geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

13 minuten geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

3 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

3 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

4 uur geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

4 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

4 uur geleden