Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diertransporten onder loep EU-parlementscommissie

Diertransporten onder loep EU-parlementscommissie

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement richt een speciale commissie op om misstanden bij diertransporten te onderzoeken. De aandacht gaat vooral uit naar het gebrek aan handhaving van Europese regelgeving. De dertig nog te benoemen leden kunnen getuigen en deskundigen oproepen en documenten bij nationale en Europese diensten opvragen. Ze krijgen een jaar de tijd om aanbevelingen te doen.

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) had zich hard gemaakt voor zo’n enquêtecommissie, die ruime steun kreeg (605 tegen 53). Zij trekt geregeld aan de bel over de "gruwelijke situaties" waarin dieren terechtkomen tijdens transporten.

Vee wordt volgens haar vaak bij extreme hitte mishandeld en ingeladen op "totaal ongeschikte horrorschepen". "We willen bereiken dat alle EU-landen zich aan de regels houden en niet langer toestemming geven voor diertransporten bij extreem weer en voor wekenlange transporten naar landen buiten Europa."

Verband

De Europese Commissie heeft vorig jaar Roemenië in dit verband op de vingers getikt, maar volgens veel parlementariërs heeft het dagelijks EU-bestuur te weinig gedaan met bewijs over misstanden.

Het parlement riep ruim een jaar geleden al op het transport van Europees vee naar landen buiten de EU te verbieden als er geen garantie is dat de dieren daar fatsoenlijk worden behandeld. Jaarlijks gaan meer dan 1 miljard dieren de weg of het water op in Europa, waarvan zeker 6 miljoen langer dan 8 uur.

Het parlement heeft ook speciale commissies ingesteld die zich gaan buigen over de bestrijding van kanker, buitenlandse inmenging in democratische processen in de EU, waaronder desinformatie, en over kunstmatige intelligentie. Daarnaast komt er een permanent onderzoekscomité dat voortborduurt op onderzoek naar belastingontwijking en -ontduiking.

Meer uit Buitenland

Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

53 minuten geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

1 uur geleden
Hoekstra op top: COP28 moet 'begin van einde' zijn voor fossiel

DUBAI (ANP) - Als het aan de Europese Unie ligt, is deze klimaattop het "begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Dat benadrukt Eurocommissaris Wopke Hoekstra woensdag op zijn eerste persconferentie op de COP28 in Dubai.

1 uur geleden
Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. Dit deed hij woensdag aan het begin van zijn verhoor door een parlementaire commissie die onderzoek doet naar het regeringsbeleid tijdens de coronapandemie.

1 uur geleden
Erdogan eist F-16's voor akkoord NAVO-lidmaatschap Zweden

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat het Amerikaanse Congres de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Turkije goedkeurt en dan kan tegelijkertijd het Turkse parlement instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Erdogan zei dat hij als president in deze kwestie "alles wat hij moest doen, heeft volbracht en dat hij nu wel verwachtingen heeft". Hij vindt dat nu het Congres aan zet is.

1 uur geleden
Poetin begint aan bezoek Verenigde Arabische Emiraten

ABU DHABI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Abu Dhabi begonnen aan een kort bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Hij gaat woensdag ook nog naar Saudi-Arabië. Hij zal het tijdens zijn zeldzame bezoek aan het buitenland hebben over onder meer olie en de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
VN halverwege klimaattop: goed begonnen, maar nog veel meer nodig

DUBAI (ANP) - De klimaattop is goed begonnen, maar "we nemen onszelf in de maling als we denken" dat daarmee het belangrijkste behaald is op de COP28. Dat benadrukt Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC, woensdag op de top in Dubai.

2 uur geleden