Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dier&Recht: 'NVWA controleert fokkers kortsnuitige honden niet'

Dier&Recht: 'NVWA controleert fokkers kortsnuitige honden niet'

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2020 amper controles uitgevoerd bij fokkers van honden en katten die door hun extreme uiterlijk verboden zijn. Stichting Dier&Recht zegt dat de controles zijn uitgesteld tot 2021 vanwege het coronavirus.

Dit jaar zijn volgens Dier&Recht tot nu toe 248 Franse bulldogs, 87 mopshonden en 71 Engelse bulldogs met stamboom gefokt. Dat is in strijd met de wet. Deze honden lijden vanaf hun geboorte enorm vanwege hun korte snuit. Daardoor kunnen ze amper ademhalen en krijgen ze allerlei gezondheidsklachten.

Dier&Recht is een organisatie waarbij onder meer dierenartsen en juristen zijn aangesloten om dieren te beschermen.

Handhavingsverzoeken

De stichting zegt meerdere handhavingsverzoeken te hebben ingediend bij de NVWA, maar vanaf maart werden die allemaal afgewezen. "Nu de NVWA aangeeft niet te handhaven, kunnen malafide fokkers ongestraft hun illegale praktijken voortzetten", aldus Dier&Recht in een verklaring.

"Door niet te handhaven, geeft de NVWA het signaal af dat het doelbewust fokken van gehandicapte dieren nog altijd ongestraft blijft", zegt de dierenarts van Dier&Recht, Kelly Kessen.

Coronamaatregelen

De NVWA zegt dat de controles niet konden worden uitgevoerd vanwege de coronamaatregelen. "De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers staat voorop. Daarom hebben we een afweging moeten maken welke controles wel en niet konden worden uitgevoerd", zegt een woordvoerder van de NVWA.

"Veel van de fokkers over wie het gaat hebben de fokkerij in een kleine ruimte of aan huis. Dan is het niet goed mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. Daarom zijn de controles opgeschort", verklaart de woordvoerder. Volgens de NVWA gingen er nog wel medewerkers naar plekken waar ernstige meldingen binnenkwamen, bijvoorbeeld als er sprake zou zijn van hondsdolheid.

De woordvoerder zegt dat de NVWA bezig is om een werkmethode te vinden om in 2021 ook bij fokkerijen langs te gaan als de coronamaatregelen van kracht blijven.

Meer uit Binnenland

Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

2 uur geleden
Johan Derksen voor het eerst in top 3 Media100, Arjen Lubach op 1

AMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.

2 uur geleden
Barendrecht wil alsnog opvanglocatie bij grens met Rotterdam

BARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Grote spoorstaking in Duitsland begonnen, veel hinder verwacht

BERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.

2 uur geleden
Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

4 uur geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

6 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

7 uur geleden