Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dierenwelzijnclubs: paling nog onvoldoende bedwelmd voor slacht

Dierenwelzijnclubs: paling nog onvoldoende bedwelmd voor slacht

NIJMEGEN (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties slaan in een brief aan het kabinet alarm over kweekpalingen die nog steeds zonder verdoving zouden worden gedood. Verdoven is sinds enige tijd verplicht.

De briefschrijvers verwijzen naar een stuk van de voedsel- en warenautoriteit NVWA waarin staat: "In 2019 zijn 16 inspecties uitgevoerd voor het doden van paling. Van de 16 inspecties bleek dat in 11 bedrijven paling werd gedood. In 7 van de 11 werd paling voorafgaand aan het doden elektrisch bedwelmd; in 4 gevallen vond geen bedwelming plaats."

Compassion in World Farming Nederland (CIWF) roept, samen met andere organisaties, verantwoordelijk minister Carola Schouten op de slacht per direct te staken als kwekerijen de bedwelming nog steeds niet op orde hebben.

De Nederlandse Vereniging van Viskwekers NeVeVi reageert verbaasd op de oproep. Er is haar niets van overtredingen bekend. Van haar tien leden die paling kweken, doden er zes de vissen zelf nadat ze bedwelmd zijn. Vier anderen leveren levende paling aan handelaren, maar ook handelaren doden volgens de vereniging alleen bedwelmde palingen.

Bij NeVeVi en bij NeVePaling, de branchevereniging van de palinghandelaren en -verwerkers, is volgens eerstgenoemde organisatie 90 procent van de ondernemingen aangesloten. Als blijkt dat er niet bedwelmd wordt, worden leden geroyeerd, aldus de zegsman van NeVeVi. De vereniging stelt ook zelf voorop te hebben gelopen met het ontwikkeling van de benodigde apparatuur.

De dierenwelzijnsorganisaties vragen zich intussen ook af of de effectiviteit van de bedwelming wel effectief is. De NeVeVi zegt dat de palingen hersendood worden gemaakt, maar dat ze daarna nog wel bewegingen kunnen maken, waardoor het lijkt of ze nog leven.

Meer uit Binnenland

Hoge verwachtingen van satellieten die broeikasgassen gaan meten

DEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.

54 minuten geleden
Dierenwelzijnsorganisaties roepen op tot protest op dierendag

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.

1 uur geleden
Onderzoekers: 27 miljoen ton nanoplastic in deel van de oceaan

UTRECHT (ANP) - Naar schatting zweeft er 27 miljoen ton aan extreem kleine deeltjes plastic door de Noord-Atlantische Oceaan. Het gaat om nanoplastics, deeltjes die kleiner zijn dan een micrometer en zelfs voor veel typen microscopen onzichtbaar. "We schrokken ervan dat het zoveel is", zegt hoogleraar Helge Niemann, een van de betrokken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen om de effecten van nanoplastics in zee.

1 uur geleden
Conferentieoord heeft spijt van koekjesreceptbrief aan gemeenten

EPE (ANP) - Het Conferentiehotel Villa Heidebad in Epe heeft spijt van de 'poederbrief' die het aan meerdere gemeenten heeft gestuurd met daarin meel en een recept voor koekjes. De brief zorgde in onder meer het Drentse Tynaarlo voor onrust, omdat niet direct duidelijk was wat de substantie in de brief was. "Het was heel onhandig", zegt Bjarne Pechler, eigenaar van het conferentieoord.

1 uur geleden
UNESCO wijst opnieuw op risico's voor erfgoedstatus Waddenzee

PARIJS (ANP) - Tijdens een bijeenkomst in Parijs heeft het VN-Werelderfgoedcomité opnieuw zorgen geuit over het behoud van de Waddenzee. Het stuk zee tussen de Waddeneilanden en het vasteland heeft een werelderfgoedstatus van UNESCO, maar het comité ziet risico's voor deze status. Dat komt door gaswinning, infrastructuurprojecten zoals kabels en waterstofleidingen en de gevolgen van klimaatverandering.

1 uur geleden
Gemeente Tynaarlo: meelbrief was gericht aan burgemeester

VRIES (ANP) - De 'poederbrief' waarin uiteindelijk meel met een koekjesrecept bleek te zitten, zag er "anders" uit en was gericht aan de burgemeester. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo. De Drentse gemeente meldde dat meerdere gemeenten, mogelijk tweehonderd, de brief hadden ontvangen. Het gemeentehuis van Tynaarlo werd na de vondst ontruimd.

1 uur geleden
Eis cel en tbs tegen modellenscout voor onlinemisbruik meisjes

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.

2 uur geleden