Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dierenorganisaties willen inzet honden en paarden voorkomen

Dierenorganisaties willen inzet honden en paarden voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Dierenbelangenorganisaties willen dat politie en overheid stoppen met de inzet van honden en paarden bij rellen en oproer. Het is voor hen "een principiële zaak".

De dieren zijn volgens een groep van belangenorganisaties doelwit geworden bij recente rellen in onder meer Eindhoven en vorige week in Amsterdam. Zondag was volgens de belangenorganisaties op beelden te zien hoe een paard in het centrum van Eindhoven onderuit ging en in paniek wegrende. Een week eerder werd een paard van de bereden politie op het Museumplein in Amsterdam mishandeld met een ploertendoder, een wapenstok met een loden kop erop. Ook werd een paard tijdens boerenacties in 2019 door een tractor aangereden.

Volgens de dierenbelangenorganisaties (Animal Rights, 1037againstanimalcruelty, Verzamelpunt acties tegen dierenleed, Animal Earth, Veggie Squad, Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland en Bite Back) zijn er tal van voorbeelden van geweld tegen dieren in conflictsituaties beschikbaar op YouTube.

"Waar men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek te kunnen opbrengen, zien we bij de recente rellen rondom de coronamaatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt", zegt de woordvoerder van de gezamenlijke organisaties, Erwin Vermeulen. "Waar politiepersoneel kiest voor dit beroep en daarmee accepteert in dergelijke situaties terecht te kunnen komen, hebben de honden en paarden hierin geen keuze."

Volgens Vermeulen beschermen trainingen "niet tegen zwaar vuurwerk, ploertendoders of trekkers". "De ruiterij is uit de moderne legers verdwenen", zegt hij. "Het is tijd dat dieren ook bij de politie vervangen worden door gemotoriseerde vervoersmiddelen en innovatieve technologieën."

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

mvm2 1 maand geleden
Wil je nog meer bewijs dat deze wereld echt compleet op zijn kop staat ..!? - Vechten, alleen om anderen letterlijk kapot te maken. - En dieren boven mensen stellen. Twee verschillende werelden, maar allebei compleet van de pad. Trouwens, waar is de kleurvloeistof die daders direct herkenbaar maakt gebleven ? Die mag best in het waterkanon.
bung 87 1 maand geleden
paarden niet inzetten, honden zijn veel beweeglijker en nodig om idioten te bijten.

Meer uit Binnenland

Klaver wil onderzoek Tweede Kamer naar zaak-Graus

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet onderzoek doen naar beschuldigingen dat PVV-Kamerlid Dion Graus zijn ex-vrouw heeft aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers. Dat zegt fractieleider Jesse Klaver van GroenLinks.

1 uur geleden
FVD-bijeenkomst Nijmegen vroegtijdig beëindigd op verzoek Bruls

NIJMEGEN (ANP) - Een bijeenkomst van Forum voor Democratie (FVD) in Nijmegen is zondag op verzoek van burgemeester Hubert Bruls vroegtijdig beëindigd omdat er meer mensen op af kwamen dan van tevoren was ingeschat. In de aanvraag voor de bijeenkomst werd uitgegaan van ongeveer tweehonderd mensen, maar het werd drukker. Daarop heeft burgemeester Bruls gevraagd de bijeenkomst te beëindigen, wat de organisatie heeft gedaan, meldt een woordvoerder van de burgemeester.

1 uur geleden
Ombudsman ziet meer meldingen door corona

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Ombudsman heeft het aantal vragen over zaken die te maken hebben met het coronavirus de afgelopen tijd zien toenemen. Zo'n 2500 tot 3000 mensen hebben zich gemeld met "coronagerelateerde" vragen, meldde Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zondag in het tv-programma Buitenhof. Dat is 10 procent van alle dingen waar de ombudsman zich mee bezighoudt.

2 uur geleden
Vierde arrestatie in ontvoeringszaak met grote rol avondklok

BREDA (ANP) - In een onderzoek naar een ontvoering van een man dit weekend is een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Breda, meldt de politie. Die wist de eerste drie verdachten en het slachtoffer eerder onder meer dankzij de avondklok op te sporen in Breda.

3 uur geleden
Surinaamse verontwaardiging over uitspraken in Tweede Kamer

PARAMARIBO (ANP) - De regering van Suriname is niet te spreken over uitspraken die de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en PVV-Kamerlid Raymond de Roon onlangs hebben gedaan over de vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk. De uitspraken zouden denigrerend zijn. Bloks Surinaamse collega Albert Ramdin heeft zijn ongenoegen hierover laten blijken aan de Nederlandse regering, aldus Ramdin in een persbericht.

16 uur geleden
KNMI kondigt code geel af in bijna hele land wegens dichte mist

DE BILT (ANP) - In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend is op verschillende plekken in het land kans op dichte mist. Het zicht is dan minder dan 200 meter. Het KNMI heeft daarom voor het hele land, met uitzondering van Limburg, code geel afgegeven.

18 uur geleden
Vondelpark voor derde dag op rij gesloten wegens drukte

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark zaterdag aan het eind van de middag opnieuw tijdelijk gesloten wegens drukte.

21 uur geleden