Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dierenartsen hebben al zo'n 300 dieren uit Oekraïne behandeld

Dierenartsen hebben al zo'n 300 dieren uit Oekraïne behandeld

UTRECHT (ANP) - Dierenartsen die zijn aangesloten bij de stichting Hulp voor Dieren uit Oekraïne hebben samen zo'n driehonderd huisdieren behandeld. Via de stichting kunnen Oekraïense vluchtelingen hun huisdier gratis brengen. Zeker zevenhonderd dierenartsen in Nederland zijn bij de organisatie aangesloten.

Een dier moet normaal gesproken de juiste papieren hebben en allerlei vaccinaties krijgen, voordat het naar Nederland mag reizen. "Met de oorlog in Oekraïne kan dat natuurlijk niet", vertelt een woordvoerder van de stichting. "Maar om ziektes zoals rabiës te voorkomen, is het belangrijk dat alle dieren afkomstig uit Oekraïne naar de dierenarts gaan." In Nederland komt rabiës, oftewel hondsdolheid, niet meer voor. In Oekraïne nog wel. Het is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte, die mensen ook kunnen krijgen als ze gebeten, gekrabd of gelikt worden door een dier met hondsdolheid.

Artsen kunnen per dier 250 euro declareren bij de stichting. Vaak zijn de kosten die in rekening worden gebracht lager. "Zo zien we dat dierenartsen soms alleen de medicijnen en vaccinaties declareren, niet het consult", vertelt de woordvoerder. De stichting betaalt de kosten met ontvangen donaties. Inmiddels is daar al zo'n 100.000 euro binnengekomen. "Maar met de kosten is dat ook snel weer uitgegeven."

Klachten

Dierenkliniek Rijnlaan in Utrecht is aangesloten bij de stichting. De opvanglocatie voor Oekraïners in de Jaarbeurs belde afgelopen week nog dierenarts Angela Kersseboom, omdat een spaniël in shock was geraakt na zijn tocht van Oekraïne naar hier. "Uiteindelijk bleek dat dit chocoladebruine hondje niet in shock was. Wel had hij hoge koorts, oorontstekingen en bloed bij de ontlasting. Dus dan starten we een behandeling voor hem op", vertelt de arts.

"Zo'n reis kan heel veel stress meebrengen", zegt Kersseboom. "Eerder kwam een jongen langs met zijn pitbull die de inslag van bommen had meegemaakt. Als je nu alleen al de radio te hard zet, raakt hij overstuur." Dat soort klachten kan de dierenarts niet direct verhelpen. "Daar is veel rust, geduld en liefde voor nodig." Als de klachten aanhouden, is mogelijk begeleiding nodig van een gedragsspecialist. Toch ziet Kersseboom meestal goed verzorgde, gezonde en blije dieren uit Oekraïne, die ondanks hun trauma kwispelend bij haar op tafel zitten.

Meer uit Binnenland

Meer loon voor medewerkers hbo

UTRECHT (ANP) - Werkenden in het hoger beroepsonderwijs (hbo) krijgen de komende tijd op verschillende tijdstippen meer loon. Per 1 juli gaat het salaris met 3 procent omhoog en op 1 januari nog eens met 4 procent. In oktober komt er nog eens twee keer een los bedrag van 485 euro bij, aan het begin en aan het eind van de maand.

42 minuten geleden
Oproep organisaties: geen Bosma bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Verscheidene organisaties en personen vragen de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee om niet Kamervoorzitter Martin Bosma maar een vervanger te sturen naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Volgens de organisaties "onteert" Bosma de plechtigheid, gezien zijn uitspraken uit het verleden.

1 uur geleden
Veel regen verwacht dinsdag, wateroverlast mogelijk in zuidoosten

HOUTEN (ANP) - Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

1 uur geleden
Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

2 uur geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

3 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

4 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

6 uur geleden