Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dienstensector eurozone iets sterker gekrompen

Dienstensector eurozone iets sterker gekrompen

BRUSSEL (ANP) - De economische activiteit in de dienstensector binnen de eurozone is in november nog iets sterker gekrompen dan eerder gemeld. Daarmee lijkt een recessie voor het landenblok meer en meer aanstaande. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker S&P Global, die ook wijst naar de aanhoudend hoge inflatie als reden voor de terugval.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor het eurogebied, waarmee de bedrijvigheid in zowel de industrie als de dienstensector wordt gemeten, kwam uit op een stand van 47,8. Daarbij kromp de bedrijvigheid in de dienstensector iets sterker dan eerder gemeld. Een stand van 50 of meer duidt op groei. De index staat nu al vijf maanden op rij onder dat niveau. S&P Global benadrukt dat de krimp van de economie nog altijd bescheiden is. Fabrikanten merken ook dat de situatie in de toeleveringsketens langzaamaan verbetert.

Verder tonen de nieuwe cijfers aan dat de inflatie over het hoogtepunt heen lijkt te zijn, al zijn er verschillende factoren die hier een bepalende rol in kunnen gaan spelen. Als het bijvoorbeeld langere tijd koud weer is, kan dat zorgen voor hogere energieprijzen omdat kachels dan harder moeten draaien. Hogere energieprijzen kunnen daarmee de koopkracht aantasten, maar ook de productiecapaciteit van energie-intensieve bedrijven in gevaar brengen, zo klinkt het.

In verschillende landen binnen de eurozone was het beeld gelijk aan dat van het landenblok. In Duitsland, de grootste Europese economie, werd het voorlopige cijfer ook neerwaarts bijgesteld. Italië presteerde juist beter dan eerder gemeld, al was ook hier nog altijd sprake van krimp.

Meer uit Financieel

Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

20 minuten geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

41 minuten geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

1 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

1 uur geleden
Licht verlies op Amsterdamse beurs, Prosus grootste winnaar

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten, waarbij beleggers richting zoeken nu het onduidelijk is welke kant het rentebeleid van centrale banken opgaat. Techinvesteerder Prosus was van de AEX-bedrijven de grootste winnaar. Betalingsverwerker Adyen en chipmachinefabrikant ASML stonden juist onderaan in de hoofdgraadmeter.

2 uur geleden
Gemeenten: goed dat er eindelijk statiegeld op blik komt

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.

3 uur geleden
Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren

ROTTERDAM (ANP) - Eneco moet mogelijk 50.000 klanten met zonnepanelen compenseren omdat het energiebedrijf hen maandenlang een te lage vergoeding bood voor het terugleveren van overtollige opgewekte stroom. Eneco zette de zogeheten terugleververgoeding per 5 september vorig jaar op 0,09 euro per kilowattuur, maar verzuimde daarover alle klanten goed te informeren.

3 uur geleden