Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dienstensector eurozone iets sterker gekrompen

Dienstensector eurozone iets sterker gekrompen

BRUSSEL (ANP) - De economische activiteit in de dienstensector binnen de eurozone is in november nog iets sterker gekrompen dan eerder gemeld. Daarmee lijkt een recessie voor het landenblok meer en meer aanstaande. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker S&P Global, die ook wijst naar de aanhoudend hoge inflatie als reden voor de terugval.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor het eurogebied, waarmee de bedrijvigheid in zowel de industrie als de dienstensector wordt gemeten, kwam uit op een stand van 47,8. Daarbij kromp de bedrijvigheid in de dienstensector iets sterker dan eerder gemeld. Een stand van 50 of meer duidt op groei. De index staat nu al vijf maanden op rij onder dat niveau. S&P Global benadrukt dat de krimp van de economie nog altijd bescheiden is. Fabrikanten merken ook dat de situatie in de toeleveringsketens langzaamaan verbetert.

Verder tonen de nieuwe cijfers aan dat de inflatie over het hoogtepunt heen lijkt te zijn, al zijn er verschillende factoren die hier een bepalende rol in kunnen gaan spelen. Als het bijvoorbeeld langere tijd koud weer is, kan dat zorgen voor hogere energieprijzen omdat kachels dan harder moeten draaien. Hogere energieprijzen kunnen daarmee de koopkracht aantasten, maar ook de productiecapaciteit van energie-intensieve bedrijven in gevaar brengen, zo klinkt het.

In verschillende landen binnen de eurozone was het beeld gelijk aan dat van het landenblok. In Duitsland, de grootste Europese economie, werd het voorlopige cijfer ook neerwaarts bijgesteld. Italiƫ presteerde juist beter dan eerder gemeld, al was ook hier nog altijd sprake van krimp.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

19 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

19 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

19 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

20 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

20 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

20 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

20 uur geleden