Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dienstensector China gaat gebukt onder coronamaatregelen

Dienstensector China gaat gebukt onder coronamaatregelen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De dienstensector in China, met daarin onder andere de horeca en het toerisme, is vanwege de coronaperikelen in het land in de maand mei sterker dan verwacht gekrompen. De strenge maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen in combinatie met de voorzichtigheid die leeft onder consumenten, maakt dat er minder werd uitgegeven. Dat kon worden opgemaakt uit cijfers van onderzoekers van Caixin.

De verwachting is dat de bezuinigingen ook deze maand voelbaar zullen zijn. De Caixin-enquête, die betrekking heeft op kleine en middelgrote ondernemingen, zou een betere afspiegeling geven van de economische situatie in China afgezet tegen de officiële overheidscijfers.

De graadmeter van Caixin over de dienstensector kwam in mei uit op 41,4. Daarmee was wel sprake van enig herstel gelet op de stand van 36,2 een maand eerder. Maar kenners rekenden in doorsnee op een stand van 46. Een stand onder de 50 betekent krimp. Daarboven gaat het om groei.

Chinese steden zijn in mei begonnen met het versoepelen van de coronabeperkingen, nu het aantal besmettingen afnam. Onder andere in Shanghai en Peking is weer meer mogelijk. Kenners houden er rekening mee dat de weg naar herstel vol hobbels zal zitten, waarbij nieuw strenge maatregelen niet uitgesloten zijn.

Meer uit Financieel

DNB wil eigen beleggingen in lijn brengen met Klimaatakkoord

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) wil haar beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties voor het einde van dit decennium in lijn brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. "Vaststelling van dit doel moet bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot in de echte wereld, en niet enkel leiden tot opschoning van de portefeuille", onderbouwt de centrale bank die keuze. Uiteindelijk moet de CO2-voetafdruk van de beleggingsportefeuille worden gehalveerd.

18 minuten geleden
Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.

36 minuten geleden
Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

1 uur geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

1 uur geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

1 uur geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

2 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

2 uur geleden