Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diensten: steeds meer dreigingen tegen veiligheid van Nederland

Diensten: steeds meer dreigingen tegen veiligheid van Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt steeds meer te maken met dreigingen tegen de nationale veiligheid. Die dreiging komt van landen als Rusland en China, en komt op verschillende manieren. Daarvoor waarschuwen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De drie diensten zien dat de veiligheid van het grondgebied van Nederland, de Europese Unie en de NAVO verder onder druk komt te staan. Oorzaak is onder meer de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft waarschijnlijk geen plannen voor een strijd met NAVO-landen, maar de risico's lopen wel op doordat Rusland af en toe dreigt met kernwapens. Daarnaast is Nederland nog steeds doelwit van staatshackers.

In een gezamenlijk rapport schrijven de diensten ook dat andere landen proberen om onrust te stoken in Nederlandse kwesties. Die inmenging bedreigt "de sociale en politieke stabiliteit" van Nederland. Als voorbeeld noemen de diensten de huidige economische problemen. Rusland probeert mensen ervan te overtuigen "dat deze onzekerheden het gevolg zijn van anti-Russische besluiten van westerse beleidsmakers", en niet van de Russische invasie in Oekraïne, aldus de drie overheidsdiensten.

'Economische veiligheid'

De AIVD, MIVD en NCTV waarschuwen verder voor dreigingen tegen de 'economische veiligheid'. Kwaadwillenden zouden bijvoorbeeld kunnen proberen om banken, de watervoorziening of energiemaatschappijen te treffen, hoewel dat in Nederland nog niet is gebeurd. "Niet alleen sabotage is een risico maar ook, als gevolg van investeringen en overnames, ongewenste invloed van andere landen op deze cruciale voorzieningen." Een land als China zou kunnen proberen om hoogwaardige technologie in handen te krijgen.

Het is de tweede keer dat de drie diensten komen met een 'dreigingsbeeld statelijke actoren'. De eerste editie werd in februari vorig jaar gepubliceerd.

Meer uit Binnenland

Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

4 minuten geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

9 minuten geleden
Bruins Slot vraagt onderzoek te doen naar bloedbad in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft Israël gevraagd onderzoek te doen naar een bloedbad donderdag in de Gazastrook. "Er is meer helderheid nodig over de toedracht." In Gaza kwamen tijdens het uitdelen van humanitaire hulp meer dan honderd mensen om het leven.

16 minuten geleden
OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

38 minuten geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

44 minuten geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

58 minuten geleden
Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

1 uur geleden