Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dienst voor gastarbeiders Qatar in Domkerk trekt 500 bezoekers

Dienst voor gastarbeiders Qatar in Domkerk trekt 500 bezoekers

UTRECHT (ANP) - Enkele uren voor de openingsceremonie van het WK in Qatar hebben zondag ruim vijfhonderd mensen in de Domkerk in Utrecht een herdenkingsdienst bezocht voor de arbeiders die omkwamen bij de bouw van de WK-stadions. Volgens de organisatoren hadden zo'n 250 mensen zich vooraf aangemeld, maar ze hielden er al rekening mee dat de dienst mogelijk nog meer mensen zou trekken.

De Britse krant The Guardian meldde eerder dat sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in het land zeker 6500 arbeidsmigranten door verschillende oorzaken zijn omgekomen. Qatar kreeg het WK in 2010 toegewezen. Volgens de krant zijn waarschijnlijk veel doden gerelateerd aan het bouwprogramma voor het WK voetbal. "Het WK kan niet van start gaan zonder stil te staan bij deze mensen", vinden de organisatoren van de herdenkingsdienst.

De dienst werd georganiseerd door de interkerkelijke organisatie Micha Nederland, in samenwerking met Missie Nederland, Living Image, PopUpWerk en Tearfund. Volgens Micha Nederland ging het om een "indrukwekkende" dienst. De organisatie zegt van veel mensen te horen dat ze na afloop "bewogen" wegliepen.

Directeur van Micha Nederland Harmen Niemeijer zei eerder met de dienst de uitgebuite mensen een gezicht te willen geven en uit de anonimiteit te willen halen. "De afgelopen weken ging het publieke debat doorgaans over de kabinetsafvaardiging die al dan niet naar het WK zou gaan. Het gesprek werd hierdoor heel politiek. Met deze herdenkingsdienst willen wij juist stilstaan bij de mensen om wie het gaat." De organisatoren riepen ook andere kerken op om aandacht te besteden aan wat zij "de zwarte kant van het WK" noemen.

Meer uit Binnenland

Maastricht wil zijn mosasaurus terug

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht wil zijn mosasaurus terug. Een schedel van het préhistorische dier werd voor het eerst eind 18e eeuw gevonden in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg en is destijds door Franse troepen na de belegering van Maastricht als oorlogsbuit meegenomen. Sinds 1795 ligt dat fossiel in het natuurhistorisch museum in Parijs. In het kader van het Darwinjaar 2009 was de schedel even in bruikleen aan het Maastrichtse museum gegeven, maar daarnaar weer terug naar Parijs gebracht. De gemeenteraad heeft nu besloten dat geprobeerd moet worden het fossiel blijvend naar Maastricht te halen.

28 minuten geleden
Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen en Israël-kritische organisaties houden dan sit-ins.

1 uur geleden
Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

2 uur geleden
Valkenburg krijgt 2,3 miljoen euro voor watersnoodschade

VALKENBURG (ANP) - Het Rijk geeft de gemeente Valkenburg aan de Geul 2,3 miljoen euro voor de schade als gevolg van de overstromingen in 2021. Het bedrag is toegekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte het gemeentebestuur woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor de kosten die de gemeente maakte bij het herstel van onder meer gebouwen, wegen, stoepen, parkeerterreinen, bruggen, riolering en groenvoorzieningen.

2 uur geleden
Oud-Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

2 uur geleden
OM: onbekend hoe DNA op wapen schietpartijen Rotterdam belandde

ROTTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk hoe het DNA van de tweede aangehouden verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam op een van de wapens is terechtgekomen. Het OM denkt niet dat de maandag aangehouden 21-jarige verdachte uit Den Haag rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen die eind september drie levens eisten. "Maar omdat het DNA van deze persoon is gevonden op het wapen, hopen we meer te weten te komen over de herkomst ervan", zegt een woordvoerder.

2 uur geleden