Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diefstal e-bikes met 37 procent gestegen

Diefstal e-bikes met 37 procent gestegen

EEFDE (ANP) - Met de groei van het aantal e-bikes is vorig jaar ook het aantal diefstallen van elektrische fietsen flink toegenomen. De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) stelt na een analyse van de aangiftecijfers dat de diefstal van e-bikes in 2020 met 37 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Vorig jaar zijn 18.032 aangiften gedaan van e-bikediefstal. Ook het aantal aangiften van bakfietsen nam toe, met 24 procent. Volgens de stichting zijn niet alle e-bikes van de straat meegenomen. Van de aangiften hadden er 1878 betrekkingen op diefstal uit panden, zoals schuurtjes, garages of bergingen.

De voorzitter van SAFE, Jeroen Snijders Blok, zegt zich zorgen te maken over de stijgende trend. Hij wijst op georganiseerde bendes, die "professionele en gewelddadige methodes" niet schuwen. Volgens hem verdwijnen "busjes vol e-bikes naar Oost-Europa".

Corona

De stichting constateert verder dat het coronavirus ook invloed had op de diefstalcijfers. Zo is in het tweede kwartaal van 2020 door de lockdown een terugval in de stijging ('slechts' plus 13 procent) te zien. "Maar na de versoepeling van de maatregelen worden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteert in een stijging in aangiften van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019", aldus Snijders Blok.

Verder noemt hij het opmerkelijk dat de stijging in e-bikediefstal erg afwijkt van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af, zoals ook de onlangs gepubliceerde cijfers van autodiefstallen laten zien.

De aangiftecijfers over fietsendiefstal vormen volgens SAFE het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger. De stichting verwijst naar het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde. Daaruit blijkt dat nog slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte doet. Onder de eigenaren van e-bikes is de aangiftebereidheid groter, omdat die vaker verzekerd zijn en de verzekeraar meestal een aangifte vraagt.

Meer uit Binnenland

Ook redacties AD, Parool, FD en NU.nl leggen uur werk neer

DEN HAAG (ANP) - Ook de redacties van het AD, Het Parool, Het Financieele Dagblad (FD) en NU.nl zullen donderdagochtend een uur het werk neerleggen uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen. Dat heeft Milen van Boldrik aan het ANP laten weten namens de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), die de redacties ondersteunt bij de onderhandelingen.

16 minuten geleden
400 aanmeldingen voor piekbelastersregeling stikstof

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan vierhonderd veehouders die nabijgelegen natuurgebieden zwaar vervuilen, hebben zich aangemeld voor een uitkoopregeling die op zogenoemde 'piekbelasters' is gericht, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook zijn er tot nu toe 358 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene stoppersregeling die in het leven is geroepen om de stikstofuitstoot te verminderen. Bij nog eens 215 aanmeldingen was het de boer, die de aanvraag deed, niet duidelijk of die in aanmerking komt voor de algemene of de gerichte regeling. Daarmee komt het totaal op bijna duizend aanvragen.

20 minuten geleden
Asieladvocaat: meer mogen werken doet recht aan asielsituatie

AMSTERDAM (ANP) - Dat asielzoekers in afwachting van hun asielprocedure vanaf nu meer dan 24 weken per jaar mogen werken, doet recht aan de asielsituatie van dit moment. Dat zegt advocaat Igna Oomen namens de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland. "Zeker nu die procedure vijftien maanden of meer duurt. Dan al die tijd duimen zitten draaien is voor niemand gezond."

21 minuten geleden
COA: zonder structurele oplossingen blijft druk op opvang hoog

TER APEL (ANP) - De druk op de asielopvang blijft hoog zolang er geen structurele oplossingen komen. En de mensen die in de asielopvang werken, lopen op hun laatste benen, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

42 minuten geleden
Kabinet past regels aan: asielzoeker mag direct hele jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Na de uitspraak woensdag van de Raad van State, past het kabinet de regels aan waardoor asielzoekers per direct wel meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dat maximum, dat het UWV hanteerde bij het geven van werkvergunningen aan asielzoekers, is onrechtmatig volgens de hoogste bestuursrechter.

43 minuten geleden
Politie gaat uit van opzet na brand in gemeentehuis Soest

SOEST (ANP) - De brand die in de nacht van maandag op dinsdag korte tijd woedde in het gemeentehuis van Soest is aangestoken. Dat meldt de politie. Er zijn voldoende aanwijzingen voor en die worden allemaal onderzocht, zegt een woordvoerster.

59 minuten geleden
Miljoenen voor Utrechts onderzoek naar duurzame oplossing PFAS

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht heeft 2,45 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om onderzoek te doen naar duurzame methodes om PFAS te verwijderen en te vernietigen. De universiteit heeft voor het onderzoek een voormalige brandblusoefenlocatie op de eigen campus verontreinigd met PFAS, chemische stoffen die in veel producten voorkomen, maar die heel moeilijk afbreekbaar zijn. Onderzoekers van allerlei faculteiten en onderzoeksgroepen gaan in dit PFAS Living Lab aan de slag, aldus de universiteit woensdag.

1 uur geleden