Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Die Linke-voorman Oskar Lafontaine houdt er teleurgesteld mee op

Die Linke-voorman Oskar Lafontaine houdt er teleurgesteld mee op

SAARBRÜCKEN (ANP) - De medeoprichter en ex-voorzitter van de Duitse links-radicale partij Die Linke, Oskar Lafontaine, verlaat zijn partij en de politiek. De 78-jarige Fontaine laat weten dat hij de partij had opgericht als een links alternatief om de sociale onzekerheid en de ongelijkheid tegen te gaan, maar die ambitie heeft Die Linke volgens hem niet meer.

Lafontaine had al enige tijd ruzie met de partij die een procedure was begonnen om hem eruit te zetten. In 2010 trad Lafontaine af als partijleider. Daarna hij richtte zich steeds meer op de politiek 'thuis' in Saarland.

In zijn carrière van vijftig jaar deed hij volgens Duitse media zo ongeveer alles wat je maar kunt doen in de politiek. Hij was burgemeester (van Saarbrücken) partijvoorzitter, premier (van de deelstaat Saarland), kandidaat voor het bondskanselierschap voor de SPD, minister van Financiën en fractievoorzitter in de Bondsdag.

Lafontaine was voorzitter van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) toen hij 1999 ruzie kreeg met toenmalig SPD-bondskanselier Gerhard Schröder. Hij legde het partijvoorzitterschap neer en in 2005 verliet hij de SPD. Hij was vervolgens een van de oprichters van Die Linke, die is ontstaan door het samenvoegen van twee links-radicale partijen, de West-Duitse (WASG) en de Oost-Duitse (PDS). Die Linke bleef een relatief kleine protestpartij.

Meer uit Buitenland

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

1 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

7 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

7 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

8 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

9 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

10 uur geleden