Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dichter Hans Verhagen op 81-jarige leeftijd overleden

Dichter Hans Verhagen op 81-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Dichter Hans Verhagen is vrijdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Verhagen was 81 jaar.

In 2008 won Verhagen de P.C. Hooft-prijs, een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied.

De geboren Zeeuw was ook actief als journalist, filmer en schilder. Verhagen debuteerde op z'n 24e als dichter bij Nijgh & Van Ditmar met Rozen & Motoren. Daarna volgden Sterren Cirkels Bellen en Duizenden Zonsondergangen. Met onder anderen Armando en Hans Sleutelaar vormde hij begin jaren zestig de redactie van Gard Sivik en De Nieuwe Stijl.

Schilderkunst

Vanaf de jaren tachtig werd hij door zijn schilderkunst in beslag genomen, maar in de nieuwe eeuw beleefde Verhagen een come-back als dichter, met bundels als Moeder is een rover (2004), Draak (2006) en Zwarte gaten (2008). In 2003 verscheen Eeuwige vlam, zijn verzamelde gedichten.

Verhagen noemde het winnen van de P.C. Hooft-prijs destijds 'leuk'. "Als een schokkende gebeurtenis ervaar ik het nou ook weer niet. Ik heb dat werk gemaakt, dat is zelf ook wel wat waard. Ach, prijzen zeggen net zo weinig als schooldiploma's."

Meer uit Binnenland

ME voert charges uit op Rokin en verjaagt betogers

AMSTERDAM (ANP) - Op het Rokin in Amsterdam is de Mobiele Eenheid bezig met charges. Honderden pro-Palestijnse betogers worden met wapenstok en politiehonden opgejaagd in de richting van het Muntplein.

11 minuten geleden
Politie en demonstranten slaags op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Op het Rokin in Amsterdam is het erg onrustig door een grote groep demonstranten, van wie een groot deel mondkapjes en (Palestijnse) sjaals voor het gezicht draagt. Op de hoek met de Langebrugsteeg raakten betogers slaags met de politie, die de lange wapenstok gebruikte. Ook worden politiehonden ingezet.

1 uur geleden
Bezetters UU brengen boodschappen binnen, politie grijpt niet in

UTRECHT (ANP) - Een groepje van zo'n tien demonstranten heeft volle boodschappentassen met eten naar binnen gebracht bij het pand van de Universiteit Utrecht op Drift 25. Het universiteitsgebouw wordt sinds woensdagmiddag bezet door pro-Palestijnse actievoerders. De politie grijpt nog niet in, ziet een ANP-verslaggever.

1 uur geleden
Laatste betogers van BG-terrein van de UvA verwijderd

AMSTERDAM (ANP) - De laatste pro-Palestina-activisten zijn weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. De politie sleepte de betogers een voor een van het terrein af, zag een ANP-verslaggever. Ze worden richting het Rokin geleid, waar zich al een grote groep demonstranten heeft verzameld.

1 uur geleden
Honderden demonstranten worden tegengehouden op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen die wilden meedoen aan de pro-Palestina-actie op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein) van de UvA, worden door de politie tegengehouden op het Rokin, ter hoogte van het Spui. Daarmee probeert de politie te voorkomen dat ze zich via de tegenovergelegen Langebrugsteeg aansluiten bij de groep op het BG-terrein, meldt een ANP-verslaggever.

1 uur geleden
Na landmacht ook marine in de fout met opleidingsbudget

DEN HAAG (ANP) - Bij de Koninklijke Marine zijn 83 gevallen van fraude met het persoonlijke opleidingsbudget ontdekt. De militairen gebruikten het budget voor een barbecuecursus, maar declareerden ook stiekem een barbecue, meldt het ministerie van Defensie.

2 uur geleden
Politie drijft demonstranten overzijde OZ Achterburgwal weg

AMSTERDAM (ANP) - Na drie vorderingen om te vertrekken drijft de politie honderden demonstranten weg op de overzijde van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam, meldt een ANP-verslaggever. Het zijn sympathisanten van de betogers die het Binnengasthuisterrein hebben bezet. De groep wordt naar achteren gedrongen.

3 uur geleden