Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diaz-Canel nieuwe leider van communistisch Cuba

Diaz-Canel nieuwe leider van communistisch Cuba

HAVANA (ANP/AFP/RTR) - Miguel Diaz-Canel is gekozen tot de nieuwe leider van de oppermachtige communistische partij van Cuba. Hij is daarmee de opvolger van Raul Castro, de broer van Fidel Castro die in de jaren vijftig de macht greep op het Caribische eiland in de buurt van de Verenigde Staten.

Het werd al verwacht dat Diaz-Canel (60) de opvolger zou worden van Raul Castro, die het als 89-jarige tijd vond de macht door te geven aan een jongere generatie. In 2018 nam Diaz-Canel al de plaats in van Castro als president van het land.

Met Diaz-Canel als nieuwe leider is er een einde gekomen aan het tijdperk van de Castro-broers, die samen zes decennia het land beheersten. De machtsoverdracht werd bezegeld op de laatste dag van een partijcongres in de hoofdstad Havana, terwijl het land gebukt gaat onder de grootste economische crisis in dertig jaar met allerlei tekorten en een enorme inflatie.

Ondanks de verandering aan de top denken waarnemers dat Raul, die begin juni 90 wordt, tot aan zijn dood de invloedrijkste persoon op Cuba blijft. Het is dan ook de vraag in hoeverre Cuba een radicaal andere koers gaat varen met Diaz-Canel als nieuwe leider van de Partido Comunista de Cuba.

Raul volgde in 2008 zijn oudere broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. De zogenoemde El Lider stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Leger Israël: Gazastrook toch niet met grondtroepen binnengetrokken

JERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger is de Gazastrook donderdagavond toch niet binnengetrokken, heeft een woordvoerder van het Israëlische leger gezegd in de nacht van donderdag op vrijdag.

34 minuten geleden
VN-Veiligheidsraad zondag bijeen vanwege geweld Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur.

1 uur geleden
Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan

JERUZALEM (ANP/AFP) - Israëlische grondtroepen vallen met luchtsteun doelen in de Gazastrook aan, heeft het Israëlische leger gemeld op Twitter. Een legerwoordvoerder bevestigde dat troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken.

1 uur geleden
Team Navalni wil alleen nog spontane demonstraties

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni wil stoppen met het aankondigen van demonstraties. Aanhangers moeten zich beperken tot spontane acties, schreef naaste medewerker Leonid Volkov op sociale media.

5 uur geleden
Israël ook met raketten beschoten vanuit Libanon

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA/AFP) - Israël is ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Het Israëlische leger bevestigde dat drie projectielen zijn afgeschoten. Die zouden zonder schade aan te richten in de Middellandse Zee zijn gestort.

5 uur geleden
'VS blokkeren bijeenkomst VN-Veiligheidsraad over geweld Gaza'

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag niet bijeen om het opgelaaide geweld tussen Israëliërs en Palestijnen te bespreken. Diplomaten zeggen dat de Verenigde Staten niets voelden voor een openbare spoedzitting.

5 uur geleden
Proces tegen drie verdachten dood George Floyd uitgesteld

MINNEAPOLIS (ANP) - Een Amerikaanse rechter heeft het proces uitgesteld tegen drie ex-agenten die worden vervolgd voor de dood van George Floyd. De rechtszaak begint pas in maart volgend jaar, berichten lokale media in Minneapolis.

7 uur geleden