Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diamantrovers Schiphol in beroepszaak samen miljoenen lichter

Diamantrovers Schiphol in beroepszaak samen miljoenen lichter

AMSTERDAM (ANP) - Drie veroordeelde hoofdrolspelers van de grote diamantroof op Schiphol in 2005 zijn vrijdag ook in hoger beroep veroordeeld tot het terugbetalen van bij elkaar enkele miljoenen euro's. Het gerechtshof in Amsterdam hanteerde wel een andere verdeelsleutel dan het Openbaar Ministerie vorige maand deed. Errol H.V. (59), het vermeende brein achter de roof, moet daardoor ruim 2,9 miljoen euro aan de Staat betalen. Het OM had in maart ongeveer 1,7 miljoen euro van hem geëist.

Bij de spraakmakende roof werd voor bijna 73 miljoen dollar aan diamanten en sieraden buitgemaakt. Een groot deel van de buit, zo'n 43 miljoen dollar, is spoorloos gebleven. De overval geldt als een van de omvangrijkste uit de Nederlandse geschiedenis en deed veel stof opwaaien, omdat de overvallers hun slag sloegen op een vrachtplatform op de luchthaven dat zwaar beveiligd moest zijn.

Drie overvallers kregen in december 2021 in hoger beroep gevangenisstraffen van 9,5 jaar. De partner van de overleden en nooit berechte verdachte August B., Esther S. (56), kreeg een gevangenisstraf van 10,5 maanden voor witwassen. In een latere procedure veroordeelde de rechtbank in Haarlem de twee overvallers Errol H.V. (59) en Marlon D. (49) tot de terugbetaling van ieder bijna 1,7 miljoen euro. De toenmalige KLM-medewerker Ramazan N. (49) moest bijna 850.000 euro terugbetalen, S. zo'n 250.000 euro.

Over te maken bedragen

Bij het gerechtshof kwamen de overvallers in het geweer tegen die bedragen, maar tevergeefs. Het hof stelde vrijdag vast wat de roof alle betrokkenen apart heeft opgeleverd en hoeveel zij moeten betalen aan de Staat. De rechter nam daarbij de eerdere uitspraak in hoger beroep en daarin opgenomen afgeluisterde gesprekken als uitgangspunt.

Marlon D. en Ramazan N. hoeven als gevolg daarvan minder te betalen dan door het OM gevraagd: D. moet bijna een miljoen euro overmaken aan de Staat, N. een bedrag van iets meer dan 600.000 euro. Voor Esther S. viel het bedrag wel net weer iets hoger uit: zo'n 265.000 euro.

Niets aan overgehouden

Bij de behandeling van de zaak vorige maand benadrukten alle betrokkenen dat ze vrijwel niets aan de roof hadden overgehouden. Voor H.V. - onlangs opgespoord op Ibiza - was de hoogte van het bedrag een raadsel. "Ik ben veroordeeld voor iets wat ik heb gedaan. Maar ik schrik van wat ik moet betalen. Ik heb nooit zo'n bedrag gehad." N. zei dat hij "heel groot was gemaakt, maar ik stelde niets voor. Ik heb nooit over zulke bedragen beschikt."

Meer uit Binnenland

Erasmus Universiteit sluit donderdag gebouwen om demonstratie

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmus Universiteit in Rotterdam sluit uit veiligheidsoverwegingen donderdag 16 mei alle gebouwen op campus Woudestein en het Erasmus University College. Pro-Palestijnse organisaties hebben vanaf 13.00 uur een demonstratie aangekondigd op de campus.

3 uur geleden
OM wil met zaak tegen vertrouweling Taghi coldcases oplossen

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie hoopt met de arrestatie van Jaouad W. vijf ruim tien jaar oude moorden te hebben opgelost. "Het is belangrijk dat we alles in het werk stellen om de waarheid boven tafel te krijgen", zei de officier van justitie woensdag tijdens de eerste openbare zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

3 uur geleden
Uitspraak over paintballen op wolf binnen twee weken

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

4 uur geleden
Pro-Palestijnse sit-in bij UvA verplaatst naar kantoor Booking.com

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestijnse sit-in die woensdagavond zou plaatsvinden bij twee locaties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is verplaatst naar het hoofdkantoor van Booking.com. De actie begint om 18.00 uur bij de Stopera, waarna de demonstranten een mars houden richting het hoofdkantoor van het boekingsplatform op de Oosterdokskade.

4 uur geleden
Celstraffen tot 14 jaar voor Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - Voor de Marumse zwembadmoord zijn in hoger beroep celstraffen tot veertien jaar opgelegd aan de toenmalige vriendin, Monique H., zwager Marcel H. en schoonmoeder van het slachtoffer, Jacoba van der L. Johan L., die het wapen zou hebben geleverd, krijgt zes jaar.

4 uur geleden
15-jarige jongen aangehouden voor steekincident tram Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij het steekincident van afgelopen zondag in een tram in de Maasstad. De verdachte werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden nadat hij zichzelf had gemeld op een politiebureau, meldt de politie woensdag.

5 uur geleden
OM eist levenslang tegen 'Lucky' voor schietpartij Zwijndrecht

DORDRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange celstraf geëist tegen de 50-jarige Minh Nghia V., bijgenaamd Lucky. Hij staat terecht voor het neerschieten van zijn ex-vriendin Anneke bij een winkelcentrum in Zwijndrecht op 21 januari vorig jaar. Haar 66-jarige moeder kwam bij de schietpartij om het leven.

5 uur geleden