Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diamantrovers Schiphol in beroepszaak samen miljoenen lichter

Diamantrovers Schiphol in beroepszaak samen miljoenen lichter

AMSTERDAM (ANP) - Drie veroordeelde hoofdrolspelers van de grote diamantroof op Schiphol in 2005 zijn vrijdag ook in hoger beroep veroordeeld tot het terugbetalen van bij elkaar enkele miljoenen euro's. Het gerechtshof in Amsterdam hanteerde wel een andere verdeelsleutel dan het Openbaar Ministerie vorige maand deed. Errol H.V. (59), het vermeende brein achter de roof, moet daardoor ruim 2,9 miljoen euro aan de Staat betalen. Het OM had in maart ongeveer 1,7 miljoen euro van hem geëist.

Bij de spraakmakende roof werd voor bijna 73 miljoen dollar aan diamanten en sieraden buitgemaakt. Een groot deel van de buit, zo'n 43 miljoen dollar, is spoorloos gebleven. De overval geldt als een van de omvangrijkste uit de Nederlandse geschiedenis en deed veel stof opwaaien, omdat de overvallers hun slag sloegen op een vrachtplatform op de luchthaven dat zwaar beveiligd moest zijn.

Drie overvallers kregen in december 2021 in hoger beroep gevangenisstraffen van 9,5 jaar. De partner van de overleden en nooit berechte verdachte August B., Esther S. (56), kreeg een gevangenisstraf van 10,5 maanden voor witwassen. In een latere procedure veroordeelde de rechtbank in Haarlem de twee overvallers Errol H.V. (59) en Marlon D. (49) tot de terugbetaling van ieder bijna 1,7 miljoen euro. De toenmalige KLM-medewerker Ramazan N. (49) moest bijna 850.000 euro terugbetalen, S. zo'n 250.000 euro.

Over te maken bedragen

Bij het gerechtshof kwamen de overvallers in het geweer tegen die bedragen, maar tevergeefs. Het hof stelde vrijdag vast wat de roof alle betrokkenen apart heeft opgeleverd en hoeveel zij moeten betalen aan de Staat. De rechter nam daarbij de eerdere uitspraak in hoger beroep en daarin opgenomen afgeluisterde gesprekken als uitgangspunt.

Marlon D. en Ramazan N. hoeven als gevolg daarvan minder te betalen dan door het OM gevraagd: D. moet bijna een miljoen euro overmaken aan de Staat, N. een bedrag van iets meer dan 600.000 euro. Voor Esther S. viel het bedrag wel net weer iets hoger uit: zo'n 265.000 euro.

Niets aan overgehouden

Bij de behandeling van de zaak vorige maand benadrukten alle betrokkenen dat ze vrijwel niets aan de roof hadden overgehouden. Voor H.V. - onlangs opgespoord op Ibiza - was de hoogte van het bedrag een raadsel. "Ik ben veroordeeld voor iets wat ik heb gedaan. Maar ik schrik van wat ik moet betalen. Ik heb nooit zo'n bedrag gehad." N. zei dat hij "heel groot was gemaakt, maar ik stelde niets voor. Ik heb nooit over zulke bedragen beschikt."

Meer uit Binnenland

Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

11 minuten geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

16 minuten geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

39 minuten geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

43 minuten geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

2 uur geleden
Instroom asielzoekers blijft laag, 'voorsprong' op 2023 bijna weg

DEN HAAG (ANP) - Ook vorige week zijn er aanzienlijk minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan vorig jaar. Het is de achtste week op rij dat de instroom lager ligt dan in dezelfde week een jaar geleden. In de laatste maanden van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar waren er juist aanzienlijk meer aanvragen.

4 uur geleden
Politie spoort 186 Nederlandse slachtoffers van cryptofraude op

ROTTERDAM (ANP) - Bij een internationale operatie zijn de afgelopen maanden 186 Nederlandse slachtoffers van 'approval phishing' geïdentificeerd. Bij deze vorm van cryptofraude geven slachtoffers zonder dat ze het door hebben toestemming aan de oplichter om hun cryptorekening te beheren. Bij de operatie om approval phishing op te sporen en te voorkomen, werkte de politie samen met blockchain-dataplatform Chainalysis en handelsplatformen.

4 uur geleden