Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Di Maio stapt uit Vijfsterrenbeweging en begint nieuwe groepering

Di Maio stapt uit Vijfsterrenbeweging en begint nieuwe groepering

ROME (ANP/RTR) - Luigi di Maio heeft dinsdag bekendgemaakt dat hij uit de Vijfsterrenbeweging (M5S) stapt. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken begint een nieuwe parlementaire groepering, die de regering van premier Mario Draghi zal steunen. Hij nam dat besluit na partijleider Giuseppe Conte beschuldigd te hebben van ondermijning van de regeringspogingen Oekraïne te helpen en verzwakking van de Italiaanse positie in de Europese Unie.

De splitsing binnen M5S dreigt nieuwe instabiliteit te brengen in Drahgi's coalitie van nationale eenheid. De partij van Conte kreeg steeds meer moeite met de Italiaanse levering van wapens aan Oekraïne. Er gingen stemmen op dat hij het kabinet zou willen verlaten in een poging de vrije val in de opiniepeilingen een halt toe te roepen. De partij ontkende dat dinsdag kortweg.

"Het is een moeilijke beslissing die ik niet had verwacht te moeten nemen. Maar vandaag verlaten ik en veel andere collega's en vrienden de Vijfsterrenbeweging", zei Di Maio tijdens een persconferentie. De voormalig politiek leider van M5S lag al verscheidene maanden overhoop met Conte. Hij vertelde niet hoeveel parlementariërs zijn voorbeeld volgen, wel dat de fractie na de afscheiding niet meer de grootste zal zijn in het parlement.

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

17 minuten geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

46 minuten geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

2 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

3 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

6 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

9 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

11 uur geleden