Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Deze ferme coronamaatregelen zullen zeker werken'

'Deze ferme coronamaatregelen zullen zeker werken'

LEIDEN (ANP) - De maatregelen die het kabinet maandagavond zal aankondigen om het coronavirus terug te dringen, zullen zeker werken. Dat verwacht Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Ik denk dat dit moest, er kon niet langer gewacht worden. Het is een ferm pakket, vergelijkbaar met wat Duitsland doet, maar ik denk niet dat de maatregelen onnodig ver gaan. Alle beperkingen apart werken een beetje. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe harder het werkt", aldus Rosendaal.

Volgens ingewijden maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandagavond onder meer bekend dat niet-essentiële winkels dichtgaan. Supermarkten en apotheken blijven naar verluidt open. Scholen gaan voorlopig dicht, en voor Rosendaal voelt dat als de meest pijnlijke maatregel, "onderwijs is het belangrijkste dat je hebt". Schiphol lijkt te worden ontzien, en daar plaatst Rosendaal vraagtekens bij: "Ik snap dat Schiphol belangrijk voor onze economie is. Ik weet niet eens of al die reizigers zo veel bijdragen aan het aantal besmettingen, maar alle kleine beetjes samen helpen ons de verkeerde kant op. Bovendien gaat om het gelijkheid. Als mensen het gevoel hebben 'zij mogen dat wel en wij niet', helpt dat niet bij het draagvlak, het creëert geen solidariteit."

Het aantal nieuwe coronagevallen was in september en oktober hard gestegen. Eind oktober waren er ongeveer 10.000 positieve tests per etmaal. Daarna volgde een afname, maar sinds begin december stijgt het aantal meldingen weer. "We zijn van de top van de berg best wat gedaald, maar niet ver, we zitten op een hoogvlakte. En als het dan misgaat, heb je geen tijd om af te wachten. Er moest iets gebeuren."

Lastig te achterhalen

Het is lastig te achterhalen waar mensen besmet raken, en dus waar de maatregelen nodig zijn. "De meeste besmettingen gebeuren thuis, maar het virus komt niet met een kerstenvelop binnen. We weten niet goed wat maatregelen opleveren, maar we weten wel de schade. Economisch, in opleidingen, maar ook sociaal. We zijn geen krokodillen, we zijn sociale dieren, het raakt ons wanneer we niet naar culturele instellingen kunnen, wanneer bewoners van verpleeghuizen hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien."

Welke maatregel het kabinet ook neemt, het duurt even voordat die effect hebben en het aantal nieuwe gevallen begint te dalen. "De gewone burger kan het de komende tijd moeilijker hebben om een afspraak in een ziekenhuis te krijgen, de belasting voor de zorg neemt toe. Op een gegeven moment houden ziekenhuizen het niet meer en gaan ze de zorg afschalen."

Het lichtpunt voor Rosendaal is dat het virus tegen te houden is. "Het fijne van deze trein is dat je hem elke keer kunt stoppen. Als we geen andere mensen tegenkomen, gaat het virus weg. Maar hoe langer je wacht, hoe meer moeite het je kost. Bovenaan de berg kun je een sneeuwbal met de hand tegenhouden, in het dal word je bedolven door een lawine. We zitten nu op twee derde richting het dal, het is al best een grote sneeuwbal aan het worden."

Meer uit Binnenland

Eis cel en tbs tegen modellenscout voor onlinemisbruik meisjes

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.

29 minuten geleden
Viertal aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en VK

DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.

45 minuten geleden
Amersfoort: Poederbrief was reclamepost met meel en koekjesrecept

AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.

1 uur geleden
Poederbrief bij 200 gemeenten, in ieder geval 1 bevatte meel

VRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.

1 uur geleden
Nabestaanden MH17: uitspraak enorme steun in de rug

DEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.

3 uur geleden
Ruim 100.000 reiskostenclaims na NS-staking, oordeel duurt langer

UTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.

3 uur geleden
Claim stichting tegen 'buitensporige winst' op medicijn afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.

4 uur geleden