Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Deze ferme coronamaatregelen zullen zeker werken'

'Deze ferme coronamaatregelen zullen zeker werken'

LEIDEN (ANP) - De maatregelen die het kabinet maandagavond zal aankondigen om het coronavirus terug te dringen, zullen zeker werken. Dat verwacht Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Ik denk dat dit moest, er kon niet langer gewacht worden. Het is een ferm pakket, vergelijkbaar met wat Duitsland doet, maar ik denk niet dat de maatregelen onnodig ver gaan. Alle beperkingen apart werken een beetje. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe harder het werkt", aldus Rosendaal.

Volgens ingewijden maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandagavond onder meer bekend dat niet-essentiële winkels dichtgaan. Supermarkten en apotheken blijven naar verluidt open. Scholen gaan voorlopig dicht, en voor Rosendaal voelt dat als de meest pijnlijke maatregel, "onderwijs is het belangrijkste dat je hebt". Schiphol lijkt te worden ontzien, en daar plaatst Rosendaal vraagtekens bij: "Ik snap dat Schiphol belangrijk voor onze economie is. Ik weet niet eens of al die reizigers zo veel bijdragen aan het aantal besmettingen, maar alle kleine beetjes samen helpen ons de verkeerde kant op. Bovendien gaat om het gelijkheid. Als mensen het gevoel hebben 'zij mogen dat wel en wij niet', helpt dat niet bij het draagvlak, het creëert geen solidariteit."

Het aantal nieuwe coronagevallen was in september en oktober hard gestegen. Eind oktober waren er ongeveer 10.000 positieve tests per etmaal. Daarna volgde een afname, maar sinds begin december stijgt het aantal meldingen weer. "We zijn van de top van de berg best wat gedaald, maar niet ver, we zitten op een hoogvlakte. En als het dan misgaat, heb je geen tijd om af te wachten. Er moest iets gebeuren."

Lastig te achterhalen

Het is lastig te achterhalen waar mensen besmet raken, en dus waar de maatregelen nodig zijn. "De meeste besmettingen gebeuren thuis, maar het virus komt niet met een kerstenvelop binnen. We weten niet goed wat maatregelen opleveren, maar we weten wel de schade. Economisch, in opleidingen, maar ook sociaal. We zijn geen krokodillen, we zijn sociale dieren, het raakt ons wanneer we niet naar culturele instellingen kunnen, wanneer bewoners van verpleeghuizen hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien."

Welke maatregel het kabinet ook neemt, het duurt even voordat die effect hebben en het aantal nieuwe gevallen begint te dalen. "De gewone burger kan het de komende tijd moeilijker hebben om een afspraak in een ziekenhuis te krijgen, de belasting voor de zorg neemt toe. Op een gegeven moment houden ziekenhuizen het niet meer en gaan ze de zorg afschalen."

Het lichtpunt voor Rosendaal is dat het virus tegen te houden is. "Het fijne van deze trein is dat je hem elke keer kunt stoppen. Als we geen andere mensen tegenkomen, gaat het virus weg. Maar hoe langer je wacht, hoe meer moeite het je kost. Bovenaan de berg kun je een sneeuwbal met de hand tegenhouden, in het dal word je bedolven door een lawine. We zitten nu op twee derde richting het dal, het is al best een grote sneeuwbal aan het worden."

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

9 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

18 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

2 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden