Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deutsche Bahn wil met lastminuteaanbod treinstaking voorkomen

Deutsche Bahn wil met lastminuteaanbod treinstaking voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - Spoorvervoerder Deutsche Bahn heeft een nieuw aanbod gedaan aan machinistenvakbond GDL. Daarmee wil het Duitse staatsbedrijf op het laatste moment een nieuwe staking van machinisten in Duitsland voorkomen.

Het treinverkeer in Duitsland zou vanaf donderdag voor zeker vijf dagen worden verstoord door de acties. Dat betekende de derde stakingsronde in korte tijd die het treinverkeer deels platlegt. Het goederenvervoer per spoor is sinds woensdag al verstoord. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, rijden woensdagavond niet.

De staking is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing van loonsverhogingen. Deutsche Bahn heeft voorgesteld om de lonen met 1,5 procent te verhogen in januari 2022 en met nog eens 1,7 procent in maart 2023. De vakbond wil echter al in 2021 een loonsverhoging zien, plus een bonus van 600 euro, en een tweede loonsverhoging van 1,8 procent in 2022.

Oplossing

In het nieuwe aanbod zit in ieder geval de coronabonus van 600 euro. Volgens Deutsche Bahn wordt ook aan andere eisen van GDL voldaan. De vakbond heeft nog niet op het nieuwe aanbod gereageerd.

Bondskanselier Angela Merkel zei te hopen dat er snel een "duurzame oplossing voor alle partijen wordt gevonden". De regering deed ook een beroep op de mensen die betrokken zijn bij de loononderhandelingen om de gevolgen voor passagiers te beperken. Berlijn mengt zich evenwel niet in de onderhandelingen.

Meer uit Financieel

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

35 minuten geleden
CBS: veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven

DEN HAAG (ANP) - Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

38 minuten geleden
Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

2 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

4 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

5 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

6 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

6 uur geleden