Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Detailhandel zet ruim 11 procent meer om in januari

Detailhandel zet ruim 11 procent meer om in januari

DEN HAAG (ANP) - De detailhandel heeft in januari 11,3 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De grote groei komt vooral doordat er vorig jaar nog een lockdown van kracht was tot 15 januari 2022, waar de non-foodsector last van had. Ook de hogere prijzen speelden mee, aangezien het totale verkoopvolume slechts 0,4 procent hoger lag. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Bij zogeheten non-foodbedrijven groeide de gemiddelde omzet met 21,5 procent. Het verkoopvolume liet bij deze bedrijven een stijging zien van 12 procent. Alle winkels hebben vorige maand meer omgezet dan in januari 2022. Vooral de omzet van de kleding- en schoenenwinkels groeide sterk.

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet in januari met 7,3 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Het verkoopvolume was 6 procent lager. De omzet van de supermarkten lag 7,9 procent hoger en de omzet van de speciaalzaken steeg met 3 procent.

Verder meldde het CBS dat er online 10,9 procent minder werd omgezet bij winkels. Vooral winkels die zowel fysiek als online verkopen lieten een stevige omzetdaling zien. Bij die winkels kelderde de omzet met 20,1 procent. Webwinkels die alleen online verkopen zagen de omzet met 2,7 procent dalen. De online-omzet van winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in januari dit jaar wel hoger dan in januari 2022. De omzet van de overige deelbranches was lager dan een jaar eerder.

Meer uit Financieel

Stakingen slagerijen lijken van de baan met nieuw cao-loonbod

UTRECHT (ANP) - Werkgevers in de slagerijbranche hebben een nieuw loonbod gedaan, meldt de FNV. Daarmee schort de vakbond opnieuw de acties op waarmee eerder werd gedreigd. De FNV denkt dat dit loonbod het hoogst haalbare is. "Gezien de afgenomen actiebereidheid bij een aantal grote bedrijven lijkt een verdere verbetering op dit moment niet reëel", aldus de vakbond.

52 minuten geleden
KLM vindt nachtstop luidste vliegtuigen Schiphol 'schadelijk'

SCHIPHOL (ANP) - Het weren van de luidste vliegtuigen op Schiphol 's nachts is "schadelijk en niet proportioneel", vindt luchtvaartmaatschappij KLM, waar ook Transavia onder valt. Het demissionaire kabinet wil dat vanaf 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol. De luidste toestellen worden geweerd tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

1 uur geleden
Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

2 uur geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

2 uur geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

3 uur geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

3 uur geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

3 uur geleden