Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Desmond Tutu gecremeerd en bijgezet in St. George's kathedraal

Desmond Tutu gecremeerd en bijgezet in St. George's kathedraal

KAAPSTAD (ANP) - De Zuid-Afrikaanse bisschop en antiapartheidactivist Desmond Tutu wordt zaterdag gecremeerd en bijgezet in de St. George's kathedraal in Kaapstad. De urn komt bij de preekstoel te staan waar hij in de jaren 80 en 90 zo vaak toespraken hield tegen de apartheid die in 1991 werd beëindigd.

Het lichaam van de voormalige aartsbisschop heeft een aantal dagen in de kathedraal gelegen, zodat Zuid-Afrikanen afscheid van Tutu konden nemen. Hij lag daar in de goedkoopste kist, zoals hij dat zelf graag wilde. De afgelopen dagen luidde de kathedraal iedere middag tien minuten lang de klokken ter ere van Tutu.

St. George kwam onder meer door Tutu bekend te staan als "de kathedraal van de mensen" en werd een symbool van democratie. Tutu werd wereldberoemd vanwege zijn geweldloze strijd tegen apartheid en won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

Tutu overleed zondag "vreedzaam" in een verpleeghuis in Kaapstad. Over de hele wereld werd bedroefd gereageerd op zijn overlijden.

Meer uit Buitenland

Rusland en Oekraïne ruziën bij VN over schuld voor verwoesten dam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland en Oekraïne hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad opnieuw elkaar de schuld gegeven van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond op verzoek van Rusland bijeen om over de kwestie te praten. De raad hoorde de verschillende partijen, zonder een conclusie te trekken.

30 minuten geleden
IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

3 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

3 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

4 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

5 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

5 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

5 uur geleden