Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

G. (45) werd in augustus vorig jaar opgepakt en zit sindsdien vast. Een paar maanden daarvoor kwam hij voor het eerst in het vizier van de politie, nadat er een melding over hem was gedaan door de eigenaar van een naturistencamping in Elsendorp. G. zou daar kinderen hebben benaderd en in hun bijzijn hebben gemasturbeerd.

Onderzoek aan onder meer G.'s telefoon en computer leverde een grote hoeveelheid belastend materiaal op. De leraar bleek een omvangrijk en nauwgezet bijgehouden archief te hebben van beelden van kinderen met wie hij veelal via Snapchat contact had. Hij zou hen hebben aangezet tot het plegen van seksuele handelingen. Beelden daarvan nam hij stiekem op en bewaarde deze. In andere situaties zou hij eveneens seksueel getinte beelden van kinderen hebben gemaakt. Ook zou G. kinderporno hebben gedownload die hij niet zelf had gemaakt.

Fysiek contact

Nadat de politie hem in mei 2022 voor het eerst had aangesproken zou G. een poging hebben gedaan de belastende beelden te wissen. Het ging om 900 video's en zo'n 23.000 foto's.

In één geval kwam het tot herhaald fysiek contact. Met dit destijds 12-jarige, kwetsbare meisje had G. geregeld ontmoetingen in een bos, waarbij zij seks hadden. Ook dit filmde G. De rechtbank stelde tijdens de bespreking van de beschuldigingen vast dat ook andere slachtoffers in het dossier vaak kwetsbare kinderen waren. Het uitvoerige verhoor van de man door de rechtbank verliep bij vlagen moeizaam, omdat hij zich in het nauw gedreven voelde of zich dingen niet wist te herinneren. Ook de deskundigen gaven aan het moeilijk te vinden tot G. door te dringen en vinden hem zeer defensief. Zij voorzien een langdurige tbs-behandeling.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens de deskundigen is de pedofiele stoornis niet het enige probleem waarmee de leraar kampt. "Er is veel meer aan de hand", aldus een van hen ter zitting. G. zou door zijn persoonlijkheidsstoornis contact met volwassenen uit de weg gaan en zich beter voelen bij kinderen, onder meer omdat zij niet oordelen. De verdachte zei het advies "heftig" te vinden. "Het is het zwaarste van het zwaarste", zei hij.

Het proces gaat woensdag verder met onder meer de visie van de officier van justitie op de zaak, uitmondend in de strafeis.

Meer uit Binnenland

Extinction Rebellion wil derde blokkade A10 Zuid

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt opnieuw een blokkade aan op de A10 Zuid, bij het voormalige hoofdkantoor van ING. De klimaatactivisten willen op zaterdag 30 maart vanaf 12.00 uur daar weer actievoeren, zoals dat afgelopen zaterdag en op 30 december ook gebeurde.

1 uur geleden
Helft daders uitbuiting en mensenhandel begint jonger dan 25 jaar

DEN HAAG (ANP) - Daders van seksuele uitbuiting van kinderen en mensenhandel beginnen daarmee vaak al op jonge leeftijd. Ook zijn negatieve omgevingsfactoren op hen veel meer van invloed dan op andere criminelen. Van de daders is 52 procent jonger dan 25 als ze met hun criminele activiteiten beginnen. Een kwart heeft dan al twee delicten gepleegd.

3 uur geleden
Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

5 uur geleden
Commissie Haagse raad praat over rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - In een commissie van de gemeenteraad van Den Haag wordt woensdag gedebatteerd over de rellen rond een Eritrees feest zo'n anderhalve week geleden. Enkele honderden tegenstanders van de machthebbers in Eritrea probeerden toen een feest van aanhangers van het bewind aan te vallen. Daarbij raakten ze slaags met de politie.

5 uur geleden
14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

16 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

16 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

17 uur geleden