Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

G. (45) werd in augustus vorig jaar opgepakt en zit sindsdien vast. Een paar maanden daarvoor kwam hij voor het eerst in het vizier van de politie, nadat er een melding over hem was gedaan door de eigenaar van een naturistencamping in Elsendorp. G. zou daar kinderen hebben benaderd en in hun bijzijn hebben gemasturbeerd.

Onderzoek aan onder meer G.'s telefoon en computer leverde een grote hoeveelheid belastend materiaal op. De leraar bleek een omvangrijk en nauwgezet bijgehouden archief te hebben van beelden van kinderen met wie hij veelal via Snapchat contact had. Hij zou hen hebben aangezet tot het plegen van seksuele handelingen. Beelden daarvan nam hij stiekem op en bewaarde deze. In andere situaties zou hij eveneens seksueel getinte beelden van kinderen hebben gemaakt. Ook zou G. kinderporno hebben gedownload die hij niet zelf had gemaakt.

Fysiek contact

Nadat de politie hem in mei 2022 voor het eerst had aangesproken zou G. een poging hebben gedaan de belastende beelden te wissen. Het ging om 900 video's en zo'n 23.000 foto's.

In één geval kwam het tot herhaald fysiek contact. Met dit destijds 12-jarige, kwetsbare meisje had G. geregeld ontmoetingen in een bos, waarbij zij seks hadden. Ook dit filmde G. De rechtbank stelde tijdens de bespreking van de beschuldigingen vast dat ook andere slachtoffers in het dossier vaak kwetsbare kinderen waren. Het uitvoerige verhoor van de man door de rechtbank verliep bij vlagen moeizaam, omdat hij zich in het nauw gedreven voelde of zich dingen niet wist te herinneren. Ook de deskundigen gaven aan het moeilijk te vinden tot G. door te dringen en vinden hem zeer defensief. Zij voorzien een langdurige tbs-behandeling.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens de deskundigen is de pedofiele stoornis niet het enige probleem waarmee de leraar kampt. "Er is veel meer aan de hand", aldus een van hen ter zitting. G. zou door zijn persoonlijkheidsstoornis contact met volwassenen uit de weg gaan en zich beter voelen bij kinderen, onder meer omdat zij niet oordelen. De verdachte zei het advies "heftig" te vinden. "Het is het zwaarste van het zwaarste", zei hij.

Het proces gaat woensdag verder met onder meer de visie van de officier van justitie op de zaak, uitmondend in de strafeis.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden