Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: klein prijsverschil benzine en diesel opvallend

Deskundigen: klein prijsverschil benzine en diesel opvallend

DEN HAAG (ANP) - Dat diesel nu nog maar iets goedkoper is dan benzine, noemen deskundigen opvallend. Volgens marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers is diesel nog nooit duurder geweest dan benzine. Rico Luman, sectoreconoom transport en mobiliteit bij ING, zag diesel de afgelopen twee jaar al richting de benzineprijs stijgen, iets wat sinds de oorlog in Oekraïne is versneld.

Europa is voor diesel meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine. Door de sancties en onzekerheid in de markt staat het aanbod van diesel daarom nog meer onder druk dan dat van benzine, vertelt Luman. Ook is in Europa al langer een tekort aan diesel.

Terwijl het op diesel rijdende vrachtverkeer tijdens de coronacrisis redelijk op peil bleef, daalde het aantal auto's op de weg dat op benzine reed door coronaregels. Mensen werkten thuis en gingen minder op pad. Zo bleef de vraag naar diesel overeind, maar zakte die naar benzine in. "Maar de snelle stijging van nu komt grotendeels door de onrust van afgelopen weken", aldus Luman.

Bewuster rijden

Ook zou de snellere stijging van de prijs van diesel ten opzichte van die van benzine kunnen komen door bewuster rijden door automobilisten. "En voor bijvoorbeeld vrachtverkeer gaat de markt door. Daardoor zijn prijsstijgingen minder van invloed op de vraag naar diesel." Volgens hem lijkt het erop dat de brandstofprijzen "een soort tussenhoogtepunt" hebben bereikt. "Ik hoop en denk dat het zo is."

Verder zegt Van Selms dat diesel "in theorie prima" voor het eerst ooit duurder kan worden dan benzine. Luman vindt dat moeilijk te voorspellen. "Ik heb er geen aanwijzing voor, maar het zou natuurlijk kunnen als deze trend doorzet. Er wordt aan het aanbod gesleuteld door de sancties tegen Rusland en dat merk je in de markt. De sancties raken diesel meer dan benzine."

De gemiddelde adviesprijs van diesel is donderdag volgens UnitedConsumers 2,38 euro, die van benzine 2,50 euro.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

10 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden