Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: klein prijsverschil benzine en diesel opvallend

Deskundigen: klein prijsverschil benzine en diesel opvallend

DEN HAAG (ANP) - Dat diesel nu nog maar iets goedkoper is dan benzine, noemen deskundigen opvallend. Volgens marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers is diesel nog nooit duurder geweest dan benzine. Rico Luman, sectoreconoom transport en mobiliteit bij ING, zag diesel de afgelopen twee jaar al richting de benzineprijs stijgen, iets wat sinds de oorlog in Oekraïne is versneld.

Europa is voor diesel meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine. Door de sancties en onzekerheid in de markt staat het aanbod van diesel daarom nog meer onder druk dan dat van benzine, vertelt Luman. Ook is in Europa al langer een tekort aan diesel.

Terwijl het op diesel rijdende vrachtverkeer tijdens de coronacrisis redelijk op peil bleef, daalde het aantal auto's op de weg dat op benzine reed door coronaregels. Mensen werkten thuis en gingen minder op pad. Zo bleef de vraag naar diesel overeind, maar zakte die naar benzine in. "Maar de snelle stijging van nu komt grotendeels door de onrust van afgelopen weken", aldus Luman.

Bewuster rijden

Ook zou de snellere stijging van de prijs van diesel ten opzichte van die van benzine kunnen komen door bewuster rijden door automobilisten. "En voor bijvoorbeeld vrachtverkeer gaat de markt door. Daardoor zijn prijsstijgingen minder van invloed op de vraag naar diesel." Volgens hem lijkt het erop dat de brandstofprijzen "een soort tussenhoogtepunt" hebben bereikt. "Ik hoop en denk dat het zo is."

Verder zegt Van Selms dat diesel "in theorie prima" voor het eerst ooit duurder kan worden dan benzine. Luman vindt dat moeilijk te voorspellen. "Ik heb er geen aanwijzing voor, maar het zou natuurlijk kunnen als deze trend doorzet. Er wordt aan het aanbod gesleuteld door de sancties tegen Rusland en dat merk je in de markt. De sancties raken diesel meer dan benzine."

De gemiddelde adviesprijs van diesel is donderdag volgens UnitedConsumers 2,38 euro, die van benzine 2,50 euro.

Meer uit Financieel

Alfen grootste stijger middelgrote fondsen op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Alfen was dinsdag de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van laadpalen heeft een miljoenencontract getekend met de Belgische openbaarvervoermaatschappij TEC. Beleggers hadden verder aandacht voor tegenvallende winkelverkopen in de Verenigde Staten, wat van invloed kan zijn op de Amerikaanse rentes.

20 minuten geleden
Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

56 minuten geleden
Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

1 uur geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

2 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

2 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

3 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

3 uur geleden