Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: hoofdverdachte Ruinerwold kan niet terechtstaan

Deskundigen: hoofdverdachte Ruinerwold kan niet terechtstaan

ASSEN (ANP) - Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) zijn van oordeel dat Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, niet in staat is om terecht te staan. De man heeft als gevolg van een herseninfarct in 2016 grote hersenschade opgelopen. Communicatie met hem is nauwelijks mogelijk. Wat hij wel en niet begrijpt is niet vast te stellen.

Dat gaven drie deskundigen van het PBC (een psychiater, een logopedist en een neuropsycholoog) woensdag te kennen bij de rechtbank in Assen. De rechtbank heeft een zitting belegd om vast te stellen of verdere vervolging van de 68-jarige Van D. mogelijk is.

Van D. wordt onder meer beschuldigd van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn kinderen. Hij zou hen, samen met medeverdachte Josef B., tegen hun wil hebben vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht toen een van de kinderen erover sprak in een café.

Proces volgen

Na zijn arrestatie rees al snel de vraag of Van D. wel in staat zou zijn zijn proces te volgen. Zijn advocaten denken van niet en hebben de rechtbank vorig jaar al gevraagd een al dan niet voorlopig einde te maken aan de zaak.

Vorige maand heeft de rechtbank zelf gesproken met Van D. Daarvan zijn beeld- en geluidsopnamen gemaakt, die de deskundigen hebben bekeken. Het gesprek met de rechtbank heeft hen bevestigd in hun eerdere oordeel: Van D. kan niet terechtstaan, omdat hij te weinig begrijpt, te gebrekkig communiceert en zich niet zal kunnen verweren. De deskundigen verwachten geen verbetering van betekenis in de toestand van Van D.

Vervoersproblemen

De rechtbank zal naar verwachting een psycholoog van het PBC woensdagmiddag horen. Hij kon door vervoersproblemen het gerechtsgebouw in Assen niet op tijd bereiken.

Vier kinderen van Van D. volgen de zitting in een andere zaal. Hun advocaat heeft namens hen gevraagd op 18 februari het woord te mogen voeren, om hun visie kenbaar te kunnen maken. Op die dag zullen het Openbaar Ministerie en de advocaten van Van D. hun standpunten over de verdere vervolging van Van D. innemen. De rechtbank beslist op 4 maart.

Medeverdachte Josef B. is in oktober op vrije voeten gekomen, in afwachting van zijn proces. Hij was een goede vriend van Van D. en fungeerde als klusjesman. B. heeft eerder gezegd dat de strafzaak in zijn zaak "een heksenjacht" is.

Meer uit Binnenland

Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

58 minuten geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

2 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

4 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

5 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

7 uur geleden
Ruim 300 klimaatactivisten aangehouden voor blokkade op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag 317 actievoerders aangehouden die snelweg A12 in Den Haag deels blokkeerden. Een van hen is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Klimaatdemonstranten gingen zondag rond het middaguur de A12 op, anderhalf uur later was de weg weer vrij. Er is deze keer geen waterwerper ingezet, zaterdag was dat wel het geval.

7 uur geleden