Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: geen cel maar kliniek voor psychotische Thijs H.

Deskundigen: geen cel maar kliniek voor psychotische Thijs H.

MAASTRICHT (ANP) - Thijs H. was psychotisch toen hij in mei vorig jaar drie mensen met veel geweld vermoordde. De werkelijkheid was voor hem vertekend, maar hij was zich niet bewust van die vertekening. Het was zijn realiteit, zeggen deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC). H. (28) is volledig ontoerekeningsvatbaar en moet worden verpleegd in een tbs-kliniek. De behandeling is mede noodzakelijk omdat het gevaar dat H. opnieuw dodelijk geweld zou plegen als groot moet worden ingeschat.

De rechtbank in Maastricht hoorde de deskundigen dinsdag op de tweede dag van het proces tegen H. Als de rechtbank de conclusies en het advies van het PBC zou overnemen, betekent dat dat H. geen gevangenisstraf kan worden opgelegd. De bevindingen van het PBC zijn daarom van cruciaal belang in de zaak.

Op 4 mei vorig jaar stak H. in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw dood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De drie slachtoffers werden onverhoeds aangevallen en vele malen gestoken.

Wanen en angsten

Thijs H. werd zeven weken geobserveerd in het PBC. Volgens de deskundigen lijdt hij aan een "ernstige psychotische ontregeling met een lange aanloop". De ontregeling zette vanaf de zomer van 2018 in. H. kwam in toenemende mate in de ban van wanen en angsten. In november 2018 deed hij een serieuze zelfmoordpoging.

Na zijn arrestatie op 8 mei vorig jaar heeft hij bekennende verklaringen afgelegd. Bij de rechtbank heeft hij onder meer gezegd dat hij "berichten en signalen" kreeg die hem tot de moorden hebben aangezet. Als hij niet aan de moordopdrachten zou voldoen, zou zijn familie worden uitgemoord, zo zou hij zichzelf hebben ingebeeld.

Meerdere tests

Het Openbaar Ministerie vraagt zich af of H. wel psychotisch was ten tijde van de moorden. Tijdens de observatie in het PBC is H. onderworpen aan meerdere tests, om te zien of hij niet simuleerde. Dit is volgens de deskundigen niet het geval geweest.

De deskundigen uitten kritiek op de manier waarop GGZ-instelling Mondriaan H. heeft behandeld. Volgens hen is de psychose daar niet gezien en en werd H.'s medicatie afgestemd op mogelijk autisme of ADHD. Het middel dat Mondriaan H. voorschreef, dexamfetamine, was juist een aanjager voor de psychose, aldus de PBC-deskundigen.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De komende uren wordt het op steeds meer plaatsen wit en glad, zo verwacht Weeronline. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

10 minuten geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

29 minuten geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

3 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

4 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

4 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

5 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

5 uur geleden