Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen: alleen tbs voor verdachte bioscoopmoorden Groningen

Deskundigen: alleen tbs voor verdachte bioscoopmoorden Groningen

GRONINGEN (ANP) - Ergün S., verdacht van de bioscoopmoorden in Groningen, verkeerde ten tijde van het dodelijke geweld volledig in de greep van psychotische wanen. Hij is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij moet geen celstraf krijgen, maar alleen tbs, zo adviseren deskundigen van het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie.

Justitie verdenkt S. (34) van het doodsteken van Gina en Marinus Visser, een echtpaar dat al jaren schoonmaakte in de bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep. Hun lichamen werden op 26 oktober 2019 gevonden, kort nadat zij door S. om het leven waren gebracht. De Rotterdammer staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Groningen.

S. was op de bewuste ochtend de bioscoop binnengeglipt, op zoek naar een slaapplaats. Gina Visser (55) overliep hem, waarop hij de vrouw vervolgens met veel geweld neerstak. Daarna doodde hij haar man Marinus Visser (56), eveneens met een reeks messteken.

Hoog risico op herhaling

S. kampte al jaren met ernstige psychiatrische problemen. Daarnaast was hij verslaafd aan cannabis. In de periode rond de gruwelijke steekpartij in de bioscoop verkeerde hij in de waan dat zijn dochter was gedood. Wat hem precies tot het dodelijke geweld heeft gedreven, is onduidelijk gebleven. De deskundigen schatten het risico op herhaling in als hoog tot zeer hoog, vooral omdat S. soms stopt met het nemen van zijn medicatie.

Het Openbaar Ministerie zal dinsdag later op de dag zijn visie op de zaak geven.

Meer uit Binnenland

Bruins Slot vraagt onderzoek te doen naar bloedbad in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft Israël gevraagd onderzoek te doen naar een bloedbad donderdag in de Gazastrook. "Er is meer helderheid nodig over de toedracht." In Gaza kwamen tijdens het uitdelen van humanitaire hulp meer dan honderd mensen om het leven.

1 minuut geleden
OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

23 minuten geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

29 minuten geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

43 minuten geleden
Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

56 minuten geleden
DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.

1 uur geleden
Yeşilgöz: verband politiecontrole en afkomst heel ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) vindt het "heel goed" dat er voor het eerst cijfers zijn over de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormde voor een politiecontrole. In de Veiligheidsmonitor van statistiekbureau CBS over 2023 is dat voor het eerst meegenomen. Ruim een derde van de mensen met Marokkaanse ouders heeft het gevoel dat hun afkomst of huidskleur een rol speelde. Dat getal "moet je wel kunnen duiden", vindt Yeşilgöz. "Het is zo'n ingewikkeld onderwerp."

1 uur geleden